„Бригада Нов дом“ преобрази жилището на самотна майка на дете с церебрална парализа

Реклама

Вчера социалният проект на bTV „Бригада Нов дом“ разказа историята на Камелия, която сама се бори за здравето и щастието на двамата си сина – Майкъл и Янис. Всичко в живота на Камелия върви чудесно, докато тя и съпругът й разбират, че вторият им син Янис има церебрална парализа. Известно време след това бащата напуска жилището, а майката остава да гледа сама двете си деца в недовършената къща на своите родители. От този момент животът й се превръща в постоянна борба и мъка. Но когато Мария Силвестър и Караджов прекрачват прага на дома, той се преобразява напълно.

Като младо семейство Камелия и съпругът й живеят при нейните родители. Ражда се Майкъл, а 4 години по-късно и малкият Янис. Когато е на 1 годинка, е диагностициран с детска церебрална парализа. Животът им се преобръща и отнема време, докато осъзнаят ситуацията. Безработицата и нуждата от лечение принуждават мъжа да работи в чужбина, а отношенията със съпругата му постепенно охладняват. Преди 3 години Камелия разбира, че той има връзка и повече няма да се върне. Майкъл усеща липсата му, но остава разочарован от постоянното отлагане на срещите им. Баба Ягода и дядо Милчо помагат според силите си, но заболяванията им не позволяват да бъдат опора на дъщеря си. Камелия работи почасово, тъй като трябва да се грижи за безпомощния Янис. Той все още не е проговорил, психическото му развитие е сериозно забавено, въпреки двигателния му напредък. Дарителска сметка му дава шанса за вливане на стволови клетки и надеждата за минимално качество на живот.

Камелия, двете й деца и родителите й обитават първия етаж на къща. Тя и Майкъл спят на диван в хола, прилепен до креватчето на Янис. Малкият е много шумен и смущава почивката на всички. Докато са младо семейство, тя и съпругът й решават да ремонтират втория етаж, но възможностите им се ограничават до банята и малка част от кухнята. Неизмазани стени, под на цимент и пълна липса на мебели не позволява на майката да има самостоятелно пространство, в което да се грижи за сина си, без да притеснява останалите членове на домакинството. Камелия се опитва да ремонтира и стая на първия етаж, за да може големият й син да има нормален живот. Появата на Мария Силвестър дава надеждата за нещо добро и обещанието за уют и функционалност.

Бригадата и Караджов се изправиха смело пред жилището, чийто ремонт е спрял преди 8 години. Батко Майкъл получи мечтаната цял живот собствена стая и уроци по таекуондо. Старото и опасно стълбище беше пригодено за нуждите на Янис, а Камелия не можа да познае преобразената „строителна площадка“, която вече е истински функционален апартамент с красива тераса.

За пореден път „Бригада Нов дом“ доказа, че с желание, труд и мотивация няма невъзможни неща, дори за краткия срок от 5 дни. А щастието, вярата и надеждата на семейството са достатъчна награда за усилията им. 

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама