Десислава Стоянова: Да променим историята зад числото 111

Водещата на „Преди обед“ в специално интервю за сп. Мениджър

Реклама

Деси Стоянова е сред най-любимите телевизионни лица на българската публика не само заради изключителното й присъствие на екран, но и заради стабилния журналистически опит, който има зад гърба си - повече от 22 години. Започва професионалния си път в международния отдел на в. "Сега" след конкурс, а след това работи и в отдел "Вътрешна политика". През 2002 г. вече е в екипа на bTV Новините, като през първите си 5 години се занимава предимно с политическа журналистика. Автор е на редица документални филми. Кариерата й преминава и през редакциите на няколко списания - била е заместник главен редактор на AMICA и автор в Мах и L'Europeo. От 2012 г. е водеща на "Преди обед" заедно с Александър Кадиев, а от 2020 година и с Рая Пеева. Майка е на двама близнаци, за които казва, че тотално пренареждат приоритетите й.

В компанията на Явор Гърдев, Дарина Такова и Стефан Иванов, Деси Стоянова разказва своите истории на 2020 година в специално интервю за читателите на сп. „Мениджър“. Вижте част от тях:

Историята на 2020 г., която ви вдъхнови?

Веднага се сещам за две. Историята на Нети, която намира истинските си родители години след като е загубила хората, които цял живот е наричала "мамо" и "татко". Изключително ме впечатли зрелостта, с която приема новата истина за себе си, това, че не съди, не обвинява, че е простила въпреки травмата. Намирам я за вдъхновяваща, защото доказва, че животът може да ти поднесе всичко, но от теб зависи какво ще направиш с него.

Другата история е като извадена от наръчник по мотивация - тази на Цвети Пиронкова, чието завръщане на корта заслужено се превърна в световна новина. Мога само да си представям какво е нужно, за да играеш тенис на това ниво, и то след 3-годишно прекъсване. Понеже съм майка, имам представа колко се променя човек, след като в живота му се появят децата. И колко по-сложно става да преследваш професионалните си цели. Особено, ако в същото време имаш стремежа да даваш и най-доброто от себе си като родител.

Историята, която ви отчая и чийто по-добър край ще търсите през 2021 г.?

Реалността зад благородните кулиси на "Хелпкарма", за която Мария Цънцарова ни разказа. За съжаление думата "отчая" е подходяща в случая.

Заобиколени сме от примери за злоупотреби и корупция на всякакви нива и това разкритие носи много тъга, а и гняв. Защото последствията са за всички, които разчитат на дарения, за да спасят себе си и свои близки. Разследването на Мария постави много въпроси, които чакат своите отговори. Дано ги получим през 2021 г.

Историята, която често разказвахте на децата си?

Може би историята за златната среда между това да се паникьосваш и да се страхуваш излишно и това да се правиш, че нищо не се случва и да се държиш все едно коронавирус няма. На децата не им беше лесно да се ориентират, защото бяха и са заобиколени от всякакви примери.

 

Снимка: Олег Попов

Историята, която бихте искали да промените?

За поредна година България е на последно място сред държавите в Европейския съюз по свобода на словото. 111-о място в класацията на "Репортери без граници". Нареждаме се между Гвинея и Непал. Според мен този факт би трябвало да тревожи всички изключително много. Без повече свободни медии, които изпълняват ролята си на коректив, както се стремим да правим в bTV, нищо хубаво не ни чака. Всъщност, който има очи, вижда всекидневно какъв е ефектът. Това е, което много ми се иска да се промени - историята зад числото 111.

Историята, която създавате сега?

В момента се връщам към много истории от последните 22 години, докато дообогатявам медийния курс, който съм разработила - "Как да стана медийно атрактивен? Защо на едни им се получава, а на други - не?". Стъпвайки на всичко, което съм видяла, преживяла и научила, се опитвам да помогна на онези, които имат какво да кажат, но не знаят как така, че да спечелят вниманието на медиите и публиката. А в поредицата "Влиятелните", която стартирах от началото на този сезон в "Преди обед", разказвам историите на най-популярните българи в социалните мрежи. И ми е много интересно. В топ 30 на най-следваните в Instagram, YouTube и TikTok има всякакви хора - от световни звезди като Нина Добрев, Григор Димитров и Димитър Бербатов през популярни певици като Преслава, Галена, Гери Никол и Тита до имена, които са напълно непознати за широката офлайн публика. Като Деница Малакова, която със своите видеа за грим в рамките на 5 години успява да стане номер 1 в YouTube, или като Джордан Кемпф - едно момиче, израснало в дом за сираци в България, което на 16 е осиновено в Америка и в рамките на 6 месеца успява да натрупа над четвърт милион последователи в TikTok. Всички тези онлайн знаменитости формират вкусовете, разбиранията и предпочитанията на днешните тийнейджъри, които утре ще бъдат възрастни хора, вземащи решения. Така че е важно да се опитаме да опознаем и разберем този различен свят, който се движи по своите правила.

Останалите любопитни истории на Деси Стоянова можете да намерите в актуалния брой на сп. „Мениджър“.

 

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама