Изнесени студия в цялата страна проследяват акциите на „Да изчистим България заедно“ на 15 септември

Тази година доброволците ще чистят 1155 локации в цялата страна

Реклама

Изнесени водещи и репортери на bTV в цялата страна ще проследят най-мащабната доброволческа инициатива у нас - „Да изчистим България заедно“, на 15 септември. Екипът на най-гледаната телевизия в България ще отразява през целия ден мащабните акции у нас в рамките на Световния ден на почистването в градове, паркове, исторически забележителности, планински зони, реки, плажни ивици, пещери  и дори под вода. Тази година bTV Media Group организира акции на 1155 локации в цялата страна. Всички 28 областни администрации и 265 общини се включват в кампанията традиционно всяка година.

Старт на Световния ден на почистването в България ще се даде още в 8 сутринта от 5 точки в страната в съботното издание на „Тази събота и неделя“, като отразяването ще продължи в обедна и централна емисия, а в 15:30 ч. ще се излъчи и специална емисия новини. Доброволци в София, Варна, Бургас, Батак и Кюстендил ще бъдат първите, които ще запретнат ръкави, ще сложат ръкавици и ще се впуснат в събирането на боклук. Диана Любенова и Мариана Векилска ще бъдат изнесени водещи през целия съботен ден.

В Софийско тази година са организирани 26 акции за деня на голямото почистване. „Тази събота и неделя“ ще посрещне първите доброволци от посолството в Индонезия в Южния парк в София, а едно от любимите лица от екрана Станислава Цалова ще събере отбора на язовир Батак. Диана Любенова ще предава от Южния парк през целия ден, където ще чисти и отборът на bTV Media Group, а Мариана Векилска ще проследи акциите за почистване и залесяване на горите около язовир Долна Диканя.

Едни от най-мащабните доброволчески акции тази година ще са на Черноморието. В областите Варна и Бургас са организирани над 20 акции - по плажните ивици, защитени зони, планински зони и дори морското дъно. В морските градове почистването ще бъде не само на суша, но и под вода - десетки водолази ще чистят морското дъно в Созопол и Варна. Стотици доброволци ще се съберат и за да изчистят едни от най-красивите плажове в България.

Чистенето по вода ще продължи и в яз. Батак, където група доброволци с кану-каяци ще извозят боклук от о. Голака. Освен на дълбоко, на 15 септември ще се чисти и на високо. Стотици хора ще се включат в акцията на Белмекен, където сили ще обединят не само български доброволци, но ще се отзоват и спортисти от международни отбори. Едно от любимите места на софиянци - Природен парк Витоша за поредна година ще привлече хиляди доброволци, които освен с почистване, ще се включат и с облагородяване на околната среда. Акциите на Витоша ще проследи репортерът Рада Домусчиева, а от Белмекен на живо ще предава Флорина Иванова.

И тази година няма да бъдат пропуснати и едни от най-замърсените места в страната. Със специална акция с тежка строителна техника ще се чисти нерегламентираното сметище между с. Граница и с. Слокощина (обл. Кюстендил), откъдето през целия ден ще предава Ирина Желева. 

Денят на голямото почистване ще бъде закрит от Лиляна Боянова в централна емисия новини в 19 часа директно от язовир Батак. Оттам през целия ден ще предава и репортерът Виктория Готева.

На 15 септември всички доброволци ще могат да отбележат местата, които почистват и на специална карта. В нея всички участници ще могат не само да маркират мястото, но и площта на изчистената територия и броя доброволци на тяхната акция.

bTV Media Group организира инициативата за осма поредна година. Тази година „Да изчистим България заедно“ стана част от най-голямата гражданска инициатива в света - World Clean Up Day 2018. На 15 септември, в Световния ден на почистването, България ще чисти заедно с милиони доброволци от 150 страни. Тази година Южният парк ще бъде основната локация за почистване на екипа на bTV Media Group, където всички доброволци в парка ще могат да почистят, а в 11 часа да се забавляват заедно на концерта на радио N-Joy на Голямата сцена. ПП Витоша е втората локация за почистване на bTV Media Group.

Кампанията се осъществява с подкрепата на: http://daizchistim.bg/partniori/