Станислава Цалова: Пътят към успеха е образованието

Чаровното лице на прогнозата за времето по bTV в интервю за сайта Manager.bg

Реклама

„Станислава Цалова, или просто Стаси, както я наричат приятелите и колегите ѝ, е едно от най-популярните лица на bTV. Може би защото, професионалният й път е вграден в историята на най-гледаната частна телевизия у нас - тя започва кариерата си като водеща на прогнозата за времето още при старта на bTV. Завършила е „Метеорология”, „География” и „Японистика” в Софийския университет. Специализирала е в Япония и САЩ.

Носител е на редица награди: първа награда за програма за времето на фестивала International Media Events – News and Documentary Festival, Global Excellence Award на News Corporation, отличието „Достоен българин” и др. Избрана е и за един от носителите на Олимпийския огън при преминаването му през България.  В края на 2018 г. Стаси Цалова стартира и авторската репортерска рубрика „Кой инвестира в бъдещето“ в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV“.

С тези думи от Manager.bg представят усмихнатата водеща и репортер на bTV Станислава Цалова. Ето какво споделя тя за читателите на сайта:

Зрителите те познават като водеща на прогнозата за времето от самото начало на bTV, вече повече от 18 години. А сега поемаш ново предизвикателство, със своя репортерска рубрика. Кое те мотивира?

Щастлива съм, че bTV ми даде възможност да развивам рубриката „Кой инвестира в бъдещето“. Чрез нея искам да мотивирам младите да търсят, да искат да успяват, сами да се опитват да намерят възможности, а не да чакат птичето само да им кацне на рамото. Пътят към успеха е образованието.  Децата трябва да знаят това още от малки.

Добре е да се ориентират отрано към конкретна сфера на реализация. Защото за големите стипендии в престижните университети по света, подготовката започва още в 9 – 10 клас.

Големите стипендии са чудесен старт за младия човек, а дори и при неуспех да се спечели конкретна стипендия, положеното усилие, подготовката, концентрацията и новата среда правят една стъпка нагоре.

Младите хора имат много енергия, която не трябва да се разпилява, а трябва да насочи в правилната посока, резултати от това рано или късно ще има.

Самата ти си специализирала в Япония по стипендиантска програма. Помогна ли ти това и защо избра да се върнеш и да живееш в България?

Това, че съм била стипендиант и искам да споделя опита си, е основната причина тази рубрика да съществува. Това е единствената голяма стипендия, за която тогава знаех –  стипендията „Монбушо“ за 1 година в Япония. Години наред мечтаех да я спечеля, стремях се към нея и положих големи усилия. При големите стипендии конкуренцията е огромна – състезаваш се с хора от целия свят.

В Япония получих страхотна подготовка, попаднах в много добра среда. Там ни подготвяха за световни лидери и всичко беше на топ ниво. Разбрах, че всичко е работа в екип – нещо, на което много държим и в нюзрума на bTV. И сега всекидневно общувам с хора от цял свят, предимно метеоролози, разбира се. Наученото в Япония много ми помага, навиците и културата на общуване, които си изградих там.

Често ме питат защо не останах в Япония или защо не съм потърсила работа навън. Когато прекарах една година там, далече от България, разбрах, колко много обичам страната си, семейството си, приятелите и работата тук. Не мога без тях.   

Любопитни ли са младите хора? Възползват ли се достатъчно от възможностите за специализирано образование, които им се предлагат? Какви са съветите на Стаси към тези, които не успяват от първия път да спечелят желаната стипендия?  И кое е най-важното послание, което иска да предаде на учениците, които посещават нюзрума на bTV? Цялото интервю със Станислава Цалова четете в сайта Manager.bg.

ПОСЛЕДНИ

Реклама