Съвети за вечно отлагащите

Имате задачи, които не искате да свършите? Отлагането на задълженията не е толкова безобидно, колкото изглежда! Вижте какво казва по въпроса специалистът

Реклама

Научете защо хората все отлагат, както и някои решения за хронично отлагащите от експерта д-р Деби Магидс, само в шоуто на Нейт Бъркъс.


Д-р Деби Магидс отговаря на вашите въпроси, относно отлагането – кога това се превръща в проблем, от къде произлиза и как можем да се откажем от този вреден навик.

Какво е отлагането?
Отлагането е навикът да не вършим задачите си на момента, а да ги проточваме във времето. Това е заучено поведение, което се подсилва и задълбочава с всеки изминал ден. То се вкоренява и преплита с ежедневието ви, сякаш винаги е било там и е генетично заложено, но нещата далеч не стоят така. Всъщност всичко произлиза още от детството.

Колко от хората все отлагат?
Истината е, че всички се бавим понякога – не ни се ще да свършим нещо, защото просто не ни се струва приятно занимание или пък предпочитаме да правим нещо друго, или се страхуваме да се изправим пред някаква "заплаха". За това го отбягваме и когато вече времето ни притиска се насилваме да го направим. Така че всички ние имаме представа какво е усещането. Има разлика между бавните и хронично бавните хора. Хронично “болните” приютяват лошите навици, които се настаняват трайно в живота им и действат срещу тях. Статистиката сочи, че 20% от населението на земята страда от хронично отлагане. Това е модел на поведение, който се проявава при много хора, ако не във всички, то в някои аспекти на живота.

Какво кара хората да отлагат?
Много неща – нещата, които не са им приятни, или нещата, с които смятат, че не могат да се справят. Някои имат по-сериозни причини – да избегнат провал и/или успех. Тези, които отлагат, за да избегнат провал изпитват подсъзнателен страх от това какво ще си помислят хората за тях. Те предпочитат да бъдат възприемани като хора, които не си дават много зор, вместо като такива, които са си дали, но са се провалили. Някои отлагат, защото не могат да взимат решения. Така те бягат от отговорност, особено когато последствията биха могли да се окажат неблагоприятни. Хората, които отлагат, е възможно и да са перфекционисти, които ако смятат, че нещо няма да се получи идеално, ще предпочетат да не го правят. Това говори за проблеми със самочувствието.

От къде тръгва всичко?
Повечето хора, които имат този проблем, идват от семейства, където поне единият родител е бил строг. Родителите вероятно се взимали повечето решения и детето не е имало възможност да се научи как да го прави и как да поема последствията. Причината може да се корени и в това, че строгите родители са давали нарежданията и децата не са имали свобода. Сега, когато са независими, решават да вземат вземат нещата в свои ръце като… не правят нищо. Това просто е различен вид контрол. Някои “отлагачи” идват от домове, в които не е имало ред и не са се научили как да се справят със задачите.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ето и някои предложения за решаване на проблема:

1. Нека списъкът със задължения стане приоритет!

2. “Разбийте” задачите си на по-малки задачи, за да ви е по-лесно да ги свършите!

3. Създайте си система за награди  и наказания – награждавайте се, когато изпълнявате задачите си и си налагайте наказания за провалите!

4. Помощ от приятел... Изберете някой близък човек, на който да споделяте задачите, които трябва да свършите за определен период от време и го помолете да ви следи. Когато се отчиташ пред друг човек е много по-трудно да се откажеш от работата – това би те изложило. Възползвайте се от този мотиватор!

5. Сключете договор със себе си – дайте си официално разрешение да бъдете човек… позволете си от време на време да не бъдете перфектни!

6. Нека задачите бъдат смислени, забавани и социални!

7. Приемете, че пречупването и премахването на навика е трудно предизвикателство. Само, защото сме му сложили етикет “трудно”, не означава, че ще си отиде сам. Работете върху това постоянно и съзнателно, за да постигнете желания резултат.

Последни

Реклама