Помогнете на 13-годишната Патриция!

Момиченцето се нуждае от средства за трансплантация на костен мозък

Реклама

13-годишно момиченце от Варна се нуждае от средства за трансплантация на костен мозък във Франция. През август миналата година Патриция Илиева има симптоми, подобни на грип – отпадналост и подути лимфни възли, разказва семейството й. След като лекарите правят пълни изследвания, поставят рядка диагноза – триклетъчна левкемия.

Пати е близо година в клиниката по детска онкология и хематология във Варна за химиотерапия и лечение.

„20 дена след като беше вкъщи тази година, някъде към 15 септември, получи силно главоболие и се оказа, че има рецидив. В момента провеждаме курс по химиотерапия за излизане в ремисия и назначаване на костно-мозъчна трансплантация”, разказа баща й Димитър.

Лекарите казват, че единственият шанс за 13-годишната Пати е тази операция. Семейството отправя запитване до Фонда за трансплантации.

„Те отказаха да подпомогнат правенето на операция в чужбина и искат в София да проведат такава. Нас ни притеснява фактът, че няма прозрачност относно извършване на трансплантации и успешни трансплантации. Затова чакаме всеки момент отговор от френска клиника”, допълни той.

Трансплантацията във Франция ще струва около 200-240 хиляди евро. Тъй като няма тези средства семейството моли за помощ – в откритите дарителски сметки.

„Призивът към хората – кой с каквото може да помогне – морално и материално”, каза още таткото на момичето.

След като френската клиника уточни сумата за операция, ще стане възможно и изпращането на есемеси в помощ на Пати. Според близките й е тъжна статистиката, че в Белгия има 270 хиляди донора на костен мозък, у нас – едва 470 души.  

Дарителска сметка:
Патриция Живкова Илиева
ПроКредит Банк

BG 46PRCB92301035230611 - в лева
BG 87PRCB92301435230616 - в евро
BIC: PRCBBGSF

Бенефициент по сметките е майката на момичето Теодора Пенева.