Реклама

Независимо дали сте запознати или не с интерфейса човек-машина (HMI), има много причини, поради които той се е превърнал в една от най-важните части на индустриалната автоматизация.

Потребителят е на първо място, като му е осигурено удобство чрез специфични функции и различни визуални елементи. Със съдействието на Ехнатон ще разгледаме по-подробно какво точно представлява HMI и защо е важен в много съвременни индустрии.

Основите на промишлените HMI

HMI е най-съвременното решение, софтуерно, хардуерно или комбинация от двете, което позволява безпроблемна комуникация между потребителите и устройствата. Това е възможно благодарение на улесненото предаване на информацията и обратната връзка от машините.

“Знанието е сила” е термин, който HMI може перфектно да обобщи. Той предлага ефективно производство, като синтезира по-голяма и важна информация за процеса на работа. Така осигурява и безопасност на работниците.

Например, с HMI можете да контролирате фурната на голяма кухня и да получавате обратна връзка за процеса на работата. Независимо за какво ще се използва интерфейсът, той предлага различни действия въз основа на предназначението си.

Офисите и домовете имат нужда от друг тип улеснения от индустриалната промишленост. Както споменахме, HMI служи за наблюдаване и управление на работния процес, като е възможно това да се случва и дистанционно. Една фабрика има нужда от изключително надеждна обратна връзка, за да протича работата ефективно и безопасно.

Всичко това може да се постигне с помощта на човеко-машинен интерфейс. Такъв тио са продуктите на тайванската компания Weintek и са достъпни и на българския пазар, благодарение на дистрибуторите Ехнатон.

Връзката между HMI и индустриалната автоматизация

Едно HMI-активирано устройство обикновено може да се похвали с изчистен, потребителски интерфейс (UI). Това, съчетано с надеждна производителност, безопасност и безпроблемна свързаност с промишлените машини, правят перфектно потребителското изживяване (UX).

Правилният софтуер, хардуер и оптималната достъпност дават възможност за по-ефективен и информиран начин на работа. Всичко това е независимо дали се въвеждат команди към високомощно оборудване чрез мултитъч интерфейс или се изпраща важна информация към производствената линия.

Интерактивността между потребителя, хардуера и софтуера подобрява работата по редица начини. Тя протича така, че да води до намаляване на грешките и по-малко стресирани работници, които имат пълно доверие на HMI.

Доверието към интерфейса е изключително важно за продуктивността на работниците и тяхната безопасност. Следователно добрият дизайн, поставящ потребителите на първо място, трябва да бъде основен приоритет както за разработчиците, така и за индустриалните клиенти.

За кои сфери е перфектен HMI

Ако разработчикът на HMI е достатъчно креативен и усърден, какъвто е Weintek, по отношение на операциите и нуждите на клиента, почти няма ограничение за неговото използване. Ние ще ви представим само част от потенциалните му реализации.

Ето ги и тях: 

 • Производство на превозни средства;
 • Текстилна промишленост;
 • Линии за сглобяване на електроника;
 • Отдели за осигуряване на качество и тестване;
 • Опаковане, доставка, получаване и инвентар;
 • Хранителни услуги и ресторанти;
 • Операции с превозни средства (като мотокари) и навигация в завода;
 • Сигурност, безопасност и оперативно съответствие;
 • Банки;
 • Здравни заведения.

За да подпомогнете производителността на своите работници, ви трябва дистрибутор на надеждни технологии. Независимо от сферата, в която се намира бизнесът ви, HMI е стъпката към бъдещето. А мястото, на което ще го намерите, е Ехнатон.

Предимства на HMI в индустриалните среди

Нека преминем към списък с практики и предимства, които са пряко свързани с правилната реализация на HMI. Само тогава може да се предложи добра интеграция и оптимизация:  

 • По-добре организираното съдържание на екрана, което не претоварва или обърква потребителя.
 • Намаленото скролване и подчертаването на важни данни подобрява фокуса.
 • Оптималната навигация на потребителя чрез екрани и менюта е особено важна за сложни машинни приложения.
 • Подобрена осведоменост за безопасност със сигнали, предупреждения, аларми и други.
 • Оптимизирането на UX/UI в специфични ситуации от разработчиците чрез тестване и усъвършенстване.
 • По-добрият UX води до по-продуктивни и добре информирани оператори на оборудването.
 • По-ниски оперативни разходи за работодателите чрез спестяване на време и подобрена ефективност.
 • По-лесно разпределяне на отговорностите между служителите, подобрено оптимизиране на труда и никакъв стрес и за двете страни.

Видове HMI екрани

Има три често прилагани техники за HMI, в случаите за използване на промишлена автоматизация. Те правят работата по-ефективна и улеснена. 

Ето ги и тях:

 • Заместител на бутон - той може да се използва за редица функции. Обикновено бутонът е за отваряне на меню или сензорен екран.
 • Манипулатор на данни - осигурява непрекъснат организиран поток от данни за използване в конкретни ситуации. Използва се и в различни форми на докладване.
 • Надзорник - както подсказва името му, надзорникът помага за управлението и организирането на чадър от свързани системи. 

За да получите най-добрата ефективност и защита, преди да закупите HMI терминали, винаги се доверявайте на доказали професионализма си доставчици. Такива са Ехнатон, които предлагат богата складова наличност и опитен екип от професионалисти, които да ви насочат при нужда. Доставките са бързи и сигурни до всяка точка на България. 

.