С какви упражнения можем да облекчим дископатията

Упражненията са един от най-често препоръчваните методи, които се прилагат еднакво добре - независимо дали се следва класическия или иновативен подход за терапия

Реклама

Дископатия - причини и прояви

Най-мъчително при наличие на дископатия е дискомфорта, който е следствие на силните болки в кръста. Причината е, че заболяването на опорно-двигателния апарат е свързано с увреда на  междупрешленните дискове на гръбначния стълб.

Дископатията може да се дължи на травма, физическо претоварване, наднормено тегло, неправилна стойка и поради други причини, но като при всяко здравословно състояние, навременното диагностициране увеличава успеха на лечението.

Най-характерен симптом при дископатията са именно болките с различен интензитет и продължителност, които може да са  съпроводени с изтръпване на крайниците, тежест в краката, временна обездвиженост и други субективни оплаквания.

Традиционни и алтернативни методи за лечение

При наличие на дископатия конвенционалната медицина възлага лечението на серия от методи, които включват обезболяващи медикаменти, хранителни добавки, физиотерапия, а при усложнените състояния дори оперативни интервенции. Не винаги приемът на лекарства или хирургичната намеса са най-доброто решение на проблема обаче, тъй като на преден план изникват индивидуалните особености на човека.

Това е една от основните причини да се търсят алтернативни терапия или да се прибягва към комбинацията им с традиционните начини на лечение. Целта е постигане на  трайно преодоляване на болежките, които причинява дископатията.

Упражненията са един от най-често препоръчваните методи, които се прилагат еднакво добре, независимо дали се следва класическия или иновативен подход за терапия.

Упражнения, с които да облекчим дископатията

При силни и нестихващи болки в кръста е добре да опитаме някой от вече утвърдените упражнения при дископатия. Когато се касае за болки в гърба и кръста, първата асоциация е свързана с пилатес и йога. Двата вида лечебна гимнастика са възможно най-широко разпространените и разпознаваеми физически раздвижване. Те са напълно подходящи за всяка възраст и здравословно състояние  - било то като начин за ежедневно раздвижване или съзнателно трениране за преодоляване на определена болест.

Ценното при тях е умереното и равнопоставено мускулно натоварване на цялото тяло, положителният ефект върху гръбначния стълб  и стойката като цяло. Доказано е, че тази физическа активност тонизира цялото тяло, укрепва мускулните групи, както и помага за подобряване на кръвообращение. По този начин болките намаляват, а и се поддържа добро състояние на гръбнака и кръста.

Снимка: Лежанки.бг

Иновативни терапии в домашни условия

Най-новият и алтернативен начин да се преодолеят вредните последици от дископатията са свързани с инверсната лежанка. Модерният уред е хит, поради изключително високата си ефективност и лесна употреба. Всъщност това е може би най-безпроблемният и достъпен начин да се спира мъчителните болки и всички произтичащи от дископатията неприятни състояния.

Снимка: Лежанки.бг

Инверсната лежанка е иновативен уред за физически упражнения. Тя е функционална и позволява ежедневни леки раздвижвания и серия от натоварвания, които да могат да се практикуват свободно от всеки дори вкъщи. Тайната на въздействието на съоръжението се крие в гравитацията. Натискът, който съществува между прешлените и органите вътре в нас, се преодолява със съвсем малко усилие, което цели постигане на определен наклон на нашето тяло.

По този начин напрежението намалява, което пък автоматично създава усещането за липса на дискомфорт и болка. За целта е необходимо по няколко пъти в седмицата човек да използва инверсната лежанка и с нейна помощ да накланя своето тяло под определен ъгъл за няколко минути.

Снимка: Лежанки.бг

Сам по себе си уредът е стабилна метална стойка, която има подвижна лежанка. Трениращият ляга върху нея и започва да се упражнява. Човек може да стои под 20, 40 или 60 градуса, както и да направи обръщане на 90 градуса. Върху самата лежанката може да се изпълняват допълнителни упражнения, с които да се постигне  бързо и лесно раздвижване. Резултатът, който се цели, е гарантиран и траен.

За да се отървем веднъж завинаги от досадните болки, тренирайте поне три пъти в седмицата за по няколко минути. Комбинацията от процедури, лечебни гимнастики и хармоничен начин на живот е най-ефективният начин да преодолеем неприятните състояния и да си върне човек качествения начин на живот.

.