Христо Гърбов

Актьорът е в ролите на близнаците Пацо и Константин Цекови

Реклама

Христо Гърбов роден на 23.09.1957 във Варна. В периода 1979-1983 г. учи и завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Елка Михайлова.

Има над 25 роли в киното, като 10 от тях са главни. През 1980 г. играе главната роля (Сирачко) във филма на Огнян Гелинов «Леталото» със сценарист Боян Папазов. През 1992 г. за ролята на скулптора във филма «Тишина» със сценарист и режисьор Димитър Петков печели наградата на София за кино. За същата роля е номиниран и за наградата на Съюза на филмовите дейци в категория «Главна мъжка роля».

Христо Гърбов има изключително богата театрална кариера с участия в над 50 постановки. В периода 1983-1985 г. играе в Драматичен театър «Иван Димов», Хасково, а в периода 1985-1987 - в Ловешкия драматичен театър и експерименталната студия на Иван Станев. През 1987 г. печели конкурс за актьор в трупата на Държавния Сатиричен театър, където е на щатен трудов договор до октомври 1999 г. В момента е на свободна практика. Има над 40 роли в театъра, като по-известни са:
Араламби в «Суматоха»от Й. Радичков; Труфалдино в «Слуга на двама господари» от К. Голдони; Сирано в «Сирано дьо Бержерак» от Е. Ростан; Ромео в «Ромео и Жулиета» по У. Шекспир, сценична версия на Теди Москов; Макс и Ричард в «Любовникът» от Х. Пинтър ; Нервният в «А на заранта те се събудиха» от В. Шукшин; Жевакин в «Женитба» от Гогол; Гари Льожен в “Още веднъж отзад”от М. Фрейн; Пиер Миняр във “Вечеря за тъпаци”от Ф. Вебер;
Лепорело в “Комедия на слугите”, драматургичен колаж на Теди Москов; Иван Антонов в “Римска баня”от Ст. Стратиев. През 1992 г. получава номинация за “Аскеер” за главна мъжка роля за ролята на Алфред в “Малки убийства” от Пфайфър. През 1998 г. режисира и продуцира спектакъла “Жена по обяви”. През 2000 г. печели “Аскеер” за главна мъжка роля за ролята на Гари Льожен в “Още веднъж отзад”. През 2002 г. участва на театралния фестивал в Авиньон с ”Комедия на слугите”.

Телевизионните му участия включват: шоуто на Теди Москов “Улицата” (1994-1998); ТВ филма “Езерното момче” (1996); главната роля в мюзикъла ”Братът на бай Ганьо” (1997); новогодишното шоу на А. Слабаков «Павета» (1998); водещ на ТВ играта «Нота бене» (1998); шоуто „Смях в залата” (2006).

От 2007 г. e  част от актьорския състав на комедийното шоу “Комиците”, продуцирано от „Дрийм Тийм Прадакшънс” , което до момента е най-рейтинговият продукт на бТВ.

През 2010 г. участва в комедийната поредица „Велика България”, продуцирана от Дрийм Тийм Прадакшънс и излъчвана по бТВ.

В сериала на bTV „Столичани в повече” играе ролята на близнаците Пацо и Константин Цекови.

Христо Гърбов играе в постановката на Мелпомена "Фенове", както и на сцената на Сатиричен театър в "Римска баня", "Още веднъж отзад" и "Вечеря за тъпаци". Актьорът се изявява и в Театър Българска армия в "Комедия на слугите" и Театър Възраждане в "Измамници" и "Криворазбраната цивилизация".