"Роуминг": Пътуване към дъното на океана

Когато германският бизнесмен Артур Льобл се качва на борда на малката подводница „Титан“ през лятото на 2021-ва, той знае, че му предстои нещо невиждано в своята екстремност

"Роуминг": Пътуване към дъното на океана

Реклама

Човекът полетя в Космоса още преди десетилетия. Защото въпросът - Какво има над нас е един от двигателите в развитието на нашата цивилизация. Но какво има на дъното? Този въпрос вече е различен, но не по-малко ключов за хиляди изследователи, древни легенди и трагедии.

Колкото и малко да познаваме Космоса днес, го познаваме много повече от океанското дъно. Все още до голяма степен то остава истинската мистерия пред науката. Налягане от стотици хиляди тонове на квадратен метър, непрогледна тъмнина, която не може да бъде пробита и студ.

Когато германският бизнесмен Артур Льобл се качва на борда на малката подводница „Титан“ през лятото на 2021-ва, той знае, че му предстои нещо невиждано в своята екстремност. Но когато подводницата се потапя и започват техническите проблеми, той бързо разбира, че всяка малка повреда може да е фатална.

С него са френският океанограф Пол-Анри Наржоле, спускал се до останките от „Титаник“ повече от всеки друг и Стоктън Ръш, американският основател и директор на OceanGate, който е управлявал подводния апарат.

Когато в четвъртък вечерта стана ясно, че всички на борда от новата експедиция на „Титан“ са загинали, Артур се сбогува с двама приятели, чиито тела вероятно никога няма да стигнат до повърхността. Те ще останат там - на дъното, само на няколко крачки от носа на „Титаник“, защото спасителни мисии от такава екстремна дълбочина са рядкост, както при алпинистите, загинали в подножието на Еверест. Но за разлика от върха, материята на дъното, не оцелява.