Реклама

За коледните и новогодишните празници зрителите на bTV ще могат да се насладят на специални епизоди на „Без багаж“ за България в две поредни недели – 24 и 31 декември. Във фокуса на популярната поредица за пътешествия и приключения винаги са били далечни, екзотични, малко познати места по света. Но, както споделя авторът и продуцент Биляна Траянова: „Останахме истински очаровани от откритията си в България през изминалото лято. Само на един хвърлей разстояние се крият фантастични, абсолютно непознати места – както находки от културно-историческото ни наследство, така и природни феномени. България е също толкова непозната за нас, колкото и всяка друга страна по света. Защото, за да опознаеш едно място, трябва да посветиш време и да го проучваш с любопитство и внимание, а не просто да преминеш покрай него. Искаме да разкажем за невероятните неща, които открихме у дома. Пожеланието за Новата година към нас самите и към нашите зрители е да имаме достатъчно време истински да опознаем приказната ни страна“.

Тази неделя (24 декември) от 14:30 ч. по bTV ще бъде излъчен епизод на „Без багаж“ за едно невероятно съкровище – наследство, достигнало до нас от IV век, скоро след легализирането на християнството в Римската империя. Разказът за мозайките на Голямата Епископска базилика на Филипопол разкрива малко популярни факти за откритието на впечатляващи подове с мозайки с обща площ 2000 кв.м. От 2015 г. на този обект камък по камък започва да се пише историята на ранното християнство и формирането и развитието на църковното изкуство на Балканите и Европа. Пет години продължава работата на реставраторите, преминавайки през много изпитания и предизвикателства. Но след тях идват вълнуващи моменти. Изпод ръцете им оживяват над 100 уникални медальона с различни видове екзотични птици – пауни, папагали и токачки, птичка, която храни малкото си – всички с изумителна цветност. Мозайките на Голямата Епископска базилика са в топ класацията на „Без багаж“ за културно-историческо наследство за изминалата година.

На 31 декември (неделя) от 14:30 ч. по bTV ще се излъчи епизод на „Без багаж“ за непознатите острови по българското течение на река Дунав. На тези райски места все още властва природата, без да се усеща грубата намеса на човека. Своеобразната флора и идилични плажове се огласят от пойни птици, докато Дунав носи спокойствие и безвремие. Пясъчни коси, заливни гори и места за почивка на водолюбиви птици – Дунав е река, истински творец на пейзажи – променя островите си, създава нови или пък изяжда съществуващи. Капризна е през зимата, случвало се е да се покрие с лед, през пролетта е неудържима и буйна. Островите по Дунав никога не изглеждат по един и същи начин. Открай време хората, живеещи край реката, не проявяват интерес към островите и това е причината немалко български острови от устието на река Тимок до град Силистра да са напълно запазени и днес да са идеално място за почитателите на девствената природа.

Не пропускайте специалните епизоди на „Без багаж“ за България в две поредни недели – на 24 и 31 декември от 14:30 ч. по bTV!