„bTV разказва“ е новото документално предаване в ефира на bTV

Негов автор е журналистът Радиана Божикова, а излъчването е всяка неделя от 16:00 ч.

Реклама

От 10 септември bTV започва излъчването на новата документална поредица „bTV разказва“ с автор Радиана Божикова. Предаването ще бъде в ефир всяка неделя от 16:00 до 16:30 часа и в него зрителите ще намерят палитра от оригинално съдържание за културни феномени, малцинства, права на жените и равенство между половете, редки традиции и обичаи, силни човешки истории и каузи, непознати или малко познати места от България и света, вълнуващи постижения на българи, изчезващи професии и др.

Снимка: Добромир Иванов

„Българската и световна история крие феноменални тайни и неразказни сюжети, които могат да преобърнат възприятията за света около нас, такъв какъвто не го познаваме. Целта ни е да разкажем за автентични човешки истории и кътчета земя от всички краища на планетата и да го направим по въздействащ аудио-визуален начин, за да потопим зрителите в това преживяване“, споделя авторът Радиана Божикова.   

Снимка: Добромир Иванов

„Документалните филми са прекрасна форма за предаване в телевизионния ефир, защото в свят, затрупан от фалшиви новини, е по-важно от всякога да имаме прозрения, базирани на реални събития и действия. В bTV Новините и актуалните предавания ще развиваме и акцентираме все повече върху съдържание в този филмов жанр, който показва истинското лице на човешките проблеми и история. Щастлив съм, че Радиана Божикова прегърна тази идея и създаде поредицата „bTV разказва“, защото има много какво да разкажем чрез нея“, коментира Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV и продуцент на епизодите в предаването.

Снимка: Добромир Иванов

Освен журналистът Радиана Божикова, авторският състав включва операторите Добромир Иванов, Борис Пинтев и Александр Осиченко, режисьорите по монтаж Адриана Алексиева и Александра Табакова. Графичният дизайн на продукциите е дело на Витали Варадинов.

Снимка: Добромир Иванов

Първият епизод на „bTV разказва“ ще представи на 10 септември „Бесленските булки“ – филм за най-красивите години на село Беслен и за специалния сватбен ритуал с къна и рисувана гелина (булка). Каква е била съдбата на бесленските жени? В какво се крие тайната на тайнствения сватбен обред? И защо едно местно момче решава да съхрани културното наследство на родното си село като съживи старите традиции. Филмът разглежда промените, които настъпват в живота на една жена, след като тя встъпи в брак. Всяка една от героините пресъздава различен образ – на майка, съпруга и жена.

Снимка: Евгений Милов

Допълнителна информация за Радиана Божикова:

Радиана Божикова започва своя професионален път като стажант-репортер в bTV през 2017 г. От септември 2018 г. е репортер в съботно-неделния сутрешен блок „Тази събота и неделя”, където среща зрителите с изявени родни и чуждестранни творци в областта на културата. През 2019 г. започва своя авторска рубрика с истории за българските села – „Изгубени във времето“. През 2022 г. е автор и на поредицата „Наоколо“ в същото предаване.

Радиана Божикова е сред най-награждаваните журналисти в редакцията на bTV Новините. Автор е на няколко издания в поредицата „bTV Репортерите“. Само за година и половина – през 2022 и 2023 г., документалният филм „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания“ на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов получава шест международни и три български отличия. Филмът е представян пред публика в Швейцария, Италия, Индия, Косово, а в края на месец септември 2022 г. и в Албания. Друг от впечатляващите ѝ проекти е филмът „Kато птиците“, който ни среща с хората, които говорят „птичия език“.