Реклама

На официално събитие bTV Media Group откри фотографската изложба „Другата страна“. Вдъхновени от документалната поредица „bTV разказва“ на Радиана Божикова, фотографиите показват автентични кадри на видеожурналиста на bTV Добромир Иванов за живота в Уганда и предизвикателствата пред местното общество. Партньори в реализацията на изложбата са УНИЦЕФ България и Летище София. 

Специални гости на събитието днес бяха министърът на образованието и науката на Република България проф. д-р Галин Цоков, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България и доайен на групата на африканските посланици, Н.Пр. Закия Ел Мидауи, представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн, главният изпълнителен директор на Летище София Хесус Кабайеро, главният оперативен директор на bTV Media Group Господин Йовчев, както и други официални лица.

„Радвам се, че днешната изложба се открива в навечерието на 24 май – най-българският празник, празник на образованието, културата и науката. Всъщност най-свързващата дума на всичко това, което ни свърза и стои пред нас, е образованието. Образование, защото съвременните медии, особено социално-отговорните медии, каквато е bTV, поставят в основата на своята дейност образованието, технологиите и науката. Всички социално-отговорни медии търсят възможности наистина да дадат погледа от другата страна – страната на образованието, изследванията, научния прогрес, развитието на държавата като цяло и на хората, които съставляват една държава. Благодаря на авторите на изложбата и на филма, на Летище София, УНИЦЕФ и на българина Даниел Делибашев, които вдъхновяват децата и им отварят света от другата страна. Пожелавам успех на изложбата!“ – сподели в приветственото си слово министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.

“От началото на XXI-век африканският континент не пести усилия, за да подобри достъпа на населението си до образование. В тази връзка изразявам удовлетворение, че 37-ата среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Африканския съюз обяви 2024 г. за „Година на образованието“, като по този начин призова всички африкански правителства да удвоят усилията си за осигуряване на качествено образование за всички.“, сподели Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в Република България. 

Авторският екип на епизодите и изложбата - Радиана Божикова и Добромир Иванов, разказва увлекателно и емоционалната история на един млад българин, който се опитва да промени живота на близо 300 деца чрез достъп до образование в африканската държава. 

“Всяко дете има право да учи, а образованието е ключово за развитието на възможностите и напредъка на всяко дете. В Африка то е ключът към разгръщането на потенциала, насърчаването на иновациите и стимулирането на устойчивото развитие. Осигуряването на достъп на всяко дете до качествено образование е не само необходимост, но и мощна инвестиция в бъдещето на континента. С тази изложба целим да хвърлим светлина върху решаващата роля на образованието за преобразяване на живота и общностите. Като подчертаваме значението му, особено за децата в Африка, се надяваме да вдъхновим действия и ангажираност за осигуряване на достъп на всяко дете до качествено образование.”, каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България.

Изложбата „Другата страна“ е свързана с два епизода на документалното предаване “bTV разказва“, които ще бъдат излъчени на 19 и 26 май от 16:00 часа по bTV и представят живота на децата в Уганда и образованието, което, в някои случаи e животоспасяващо. Детска бедност, липса на санитарни условия за нормален живот, ранни бракове и бременност в тийнейджърска възраст, са основните нюанси в историите, които хората могат да видят в изложбата и в предстоящите епизоди. „С тази инициатива отправяме ясни и силни послания какво притежават едни общества, и какво нямат други. Майсторско уловените кадри от нашия колега Добромир Иванов едновременно провокират към размисъл и вдъхновяват към дела, за да не стоим безучастни към съдбата на деца, независимо на кой континент живеят“, каза Господин Йовчев, главен оперативен директор на bTV Media Group.

Фотографският проект ще бъде на експозиция за период от един месец на Летище София. От 17 май до 17 юни заминаващите пътници на Терминал 2 могат да разгледат изложбата в пространството след зоната за проверка на сигурност. „В глобалния контекст на свързаността, летище София се очертава като център не само за пътуване, но и за изкуство и култура. Партньорството ни в изложбата подчертава нашата отдаденост на трансформиращите проекти, като поставя акцент върху жизненоважната комбинация от образование и творчество. Отвъд ролята си на транспортен хъб, летище София е врата към стремежите и културния обмен. Нека да разпознаем силата на свързаността за насърчаване на взаимното разбирателство. Присъединете съм нашето вълнуващо пътуване, в което всеки пътешественик олицетворява различни разкази и заедно да проучим безкрайното богатство на различните култури.", каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летище София. 

По време на събитието днес перкусионна група "Foli Ba“, ръководена от Деян Петров - Дицата (Dizzy), потопи всички гости в магията на „Перлата на Африка“. Повече информация за проекта може да бъде намерена тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама