Елена Биларева: Любовта е като сярната киселина

Вижте още какви забавни гафчета останаха скрити за зрителите

Реклама

- Завършила си училище с профил химия, биология и физика. Хората казват, че любовта е химия, тогава можеш ли да ни кажеш каква е нейната формула?

- Ако можем да представим любовта като химично съединение буквално, формулата й би била сходна с тази на сярната киселина или казано по друг начин - два атома от най-лекия и разпространен в природата химичен елемент - водород, един атом сяра и четири атома кислород, познат и със свойството да поддържа горенето. Подобно на H2SO4 и любовта може да бъде особено опасна и да причини тежки изгаряния!

- Кое е най-ценното нещо за готвенето, което си научила от твоите баби?
- Ценно ми е умението да боравя с подправките. Бабите ми ме научиха, че и най-семплото ястие, гарнирано с точните подправки в нужното количество, може да се превърне в шедьовър.

- Как се ориентира към модния бизнес?
- Да вземем популярната мисъл на Коко Шанел: "Когато се обличаш запуснато - запомнят роклята, когато се обличаш безпогрешно - запомнят жената!" Аз винаги съм се стремяла да бъда от втория тип и може би точно това ме ориентира към модния бизнес. Между уроците и тренировките по лека атлетика започнах да ходя на ревюта и снимки, които представляваха целия ми социален живот тогава, а по-късно се превърнаха и в професия!

- Какво най-много ти хареса в предаването?
- Като изключим ранното ставане, всичко! Имах удоволствието да упражнявам хобито си сред едни от най-добрите готвачи, да науча много полезни неща от тях и да изпитам всевъзможни емоции... Но най-хубавото беше, че в стремежа си да вляза в ролята на някой друг, бях себе си повече от всякога и разбрах, че съм нещо повече от "Гардероба ми-това съм аз".

- Смяташ ли, че Петя напусна състезанието заради това, че те избра в своя отбор?
- Смятам, че взимайки мен и останалите любители в отбора си, Петя искаше да докаже, че въпреки липсата на професионален опит, ние сме креативни и конкурентоспособни и определено успя, въпреки високата цена, която се наложи да плати! Ако решаваш кои хора би искал да работят за теб и не е сред правомощията на главния готвач, тогава може - бих била причината за напускането й!?

- Коя е най-забавната случка в предаването, която ще запомниш и която зрителите не са видели?
- Имаше доста запомнящи се случки. Веднъж за съвсем малко щях да овкуся една салата с веро вместо със зехтин (представете си реакцията на журито...)! Незабравим момент за мен е и денят на елиминацията ми. "Тържествено" си забивам сатъра и си тръгвам, при което той пада зад гърба ми и се наложи този единствен миг в състезанието да бъде повторен. При целия драматизъм през деня накрая хубаво се посмяхме на този момент! Не мога да пропусна и факта, че успях да сготвя в огледало (зрителите видяха само как се оглеждам в този конвектомат)

- Смяташ ли, че журито беше по-критично към теб?
- Журито беше критично към всички, но най-вече към мен. Все пак за тях бях "атеиста в храма".

- Кой смяташ, че ще спечели състезанието?
- Защо не Миладин. Има всички нужни качества. Освен това "първият български Lord of the Chefs е сърбин" би бил чудесен завършек на това непредсказуемо състезание.

- Каква искаше да станеш, когато пораснеш?
- Исках да стана хирург и дълго време вървях по стъпките на медицината. Първоначално отказвах дори да се науча да пиша красиво, защото всички доктори имат почти неразбираем почерк (единственото, което ми остана и до днес). Като ученичка четях цитология и ембриология, а в часовете по анатомия използвах латинските наименования на костите и органите и се оплаквах, че ми е скучно, защото тези неща отдавна ги знам (логично - това вбесяваше учителката ми) Бях истински ужас за студентите по химия, които ни преподаваха понякога. Винаги намирах нещо, което да ги питам и за което не са подготвени... В един момент, увлечена от разнообразието, което ми предлага модата, бързо се разделих с мечтата си да работя в болница.

- Кой е по-добър готвач - мъжът или жената?
- Всеки може да е добър във всичко. Зависи колко е мотивиран. Или можеш да готвиш, или не можеш, но мисля, че полът не е определящ фактор.

- С какво най-много се гордееш?
- Баща ми често казва, че аз съм като електрическия ток - винаги вървя по най-малкото съпротивление! Този мой "талант" ми носи много позитиви и прави живота ми прекрасен.

- Имаш ли мечта, която следваш?
- Имам много мечти и се стремя да ги реализирам - за мен това е смисълът на живота!

- Каква е тайната на добрия готвач?
- Тайната на добрия готвач е идентична с тази на перфектното ястие - автентични продукти с високо качество!

- Как ще довършиш израза: "На всяка манджа.."
-... ефектна презентация!