"Съвети от Кухнята" с сhef Роу: Паеля

Chef Силевна Роу използва ориз "Бомба Крина"

"Съвети от Кухнята" с сhef Роу: Паеля

Реклама

Необходими продукти:

1 щипка шафран

450 г пилешки бутчета и бутчета с кости

450 г почистен заек, нарязан на парчета

2 с. л. сол

4 1⁄2 чаени чаши пилешки бульон

3 с. л. зехтин екстра върджин

300 г плосък зелен фасул

2 средно узрели домата

1 скилидка чесън

1 ч. л. пипер

300 г зрял боб

стрък пресен розмарин

2 чаши ориз "Бомба Крина" или друг късо- или среднозърнест испански ориз

Начин на приготвяне:

В малък сух тиган добавете шафрана на средно силен огън. Гответе, като от време на време разклащате тигана, докато нишките станат чупливи и леко потъмнеят, 3–4 минути. Извадете в малка купа и смелете шафрана между пръстите.

Подправете пилето и заека с 1 чаена лъжичка сол. Комбинирайте пилешкия бульон с 4 чаши вода и поставете месото и сместа от бульона отделно до котлона.

В 17- до 18-инчов тиган за паеля загрейте олиото на средно силен огън. След като се загрее, добавете парчетата пиле и заек и гответе, като обръщате парчетата и завъртате тигана, колкото е необходимо, над източника на топлина, докато месото се запече дълбоко от всички страни, около 15 минути. Намалете котлона до среден и добавете зеления фасул. Гответе, като разбърквате и обръщате боба от време на време, докато леко покафенее, около 3 минути. Добавете домата и чесъна и гответе, като бъркате често, 5 минути. Разбъркайте червения пипер, след което веднага изсипете бульона. Добавете зърната лима и шафрана.

Увеличете котлона до средно висок и доведете течността до кипене; намалете до леко кипене и оставете да се готви, като от време на време завъртате тигана над източника на топлина, ако е необходимо, за 20 минути. Опитайте течността и добавете до 1 ч. л. сол, ако е необходимо. Върнете котлона на силен и доведете течността отново до силно кипене. Добавете стръка розмарин, след това поръсете ориза около тигана. С дървена лъжица се уверете, че оризът е равномерно разпределен и всички зърна са потопени (това трябва да е последният път, когато разбърквате паелята); гответе 10 минути на силен огън. Извадете и изхвърлете стръка розмарин. Намалете котлона до ниска степен и оставете да къкри внимателно, като въртите тигана над източника на топлина, ако е необходимо, докато течността се абсорбира и оризовите зърна са просто омекнали, но все още имат ал-денте хапка, 10–15 минути. Ако цялата течност се е изпарила и оризът все още не е готов, налейте малко бульон или вода върху ориза, където е необходимо, и продължете да готвите още няколко минути. Отстранете от котлона.

Оставете ориза да почине за 5 минути преди сервиране, за да може нишестето да се стегне леко. Ако горният слой ориз изглежда твърде твърд, покрийте тигана с няколко хартиени кърпи или чиста кухненска кърпа, докато почива.