Мария Игнатова: Любовта се случва само веднъж

Мария Игнатова е на корицата на новия брой на сп. Eva

Реклама

Мария Игнатова е на корицата на новия брой на сп. Eva. В едно от редките си интервюта водещата на „Папараци – ново 20!“ споделя до каква степен пандемията се е отразила и променила начинът й на живот, какви са проблемите на съвременния свят и какво е за нея любовта. Част от интервюто вижте тук, а цялото интервю четете в октомврийския брой на сп. Eva.  Мария Игнатова: Любовта се случва само веднъж

Мария цитира Омар Хаям. И малко Чомски. През последните години тя дава интервюта за печатни медии с честота, известна още като никак. За EVA направи изключение.

Точно преди Ковид кризата прави стендъп шоуто „Без грам #ИнстаСрам“. Да, Ковид кризата, новото нормално, е да започнем разговора с нея.

Да започнем от форсмажора, неизбежно е. Как се справи – и се справяш – с него?

Събитията не ме завариха неподготвена и не промениха начина ми на живот. Доста по-рано направих доброволния избор на по-съзерцателно и мисловно съществуване и пренаредих приоритетите си. Разбира се, давам си сметка, че последиците от случващото се засягат всекиго. Не съм хранила илюзии, че ще станем „по-добри“ – Чомски вече ни предупреди за това. (Смее се.) Човечеството се е изправяло пред много по-тежки изпитания и по-добри не сме станали. Станахме разглезени, забравихме, че живеем по-добре от всякога, и резултатът е налице. Глобално. Тепърва ще се налага да вземаме трудни решения и да приемем, че никой не знае дали ще бъдат правилни или не. Дори големите съвременни мислители са объркани в някаква степен.

Поддържаш ли някакви теории на конспирацията? Че вирусът не съществува и е изобретен от някакви високи мисловни кръгове с цел отнемане на свободи?

Не, разбира се. Теориите на конспирацията са един от страничните ефекти. Те се хранят от несигурността, фрустрацията и тревожността във времена на криза. Много ми се иска хората да разбират, че тревожността и страхът са отделни неща – първото е сякаш перманентно състояние без обект, а второто има конкретен такъв. Най-общо хората имат нужда да си обяснят необяснимото и бумът на фалшивите новини и конспиративните теории в момента е съвсем логичен. Не без любезното съдействие на дигиталния свят, разбира се.

Как би формулирала основния проблем на съвременния свят?

Много просто – технологиите и науката еволюираха скокообразно през последните двайсетина години, но не и човечеството. Не сме готови да получаваме и да отсяваме безкрайния поток от информация. Хората избират това, в което вече вярват. Фалшивите новини се разпространяват в пъти по-бързо от истинските. Цели поколения вече излагат живота си (или по-скоро живота, който биха искали) на показ – съвсем доброволно, без да се замислят. Мигновеното удовлетворение (или instant gratification) от валящи сърчица се превръща във всекидневна необходимост – и преди да си разбрал, вече сам не можеш да отговориш на живота, който проектираш в мрежата.