Реклама

Точнo на Коледа, година след първото си интервю за URBN на Dir.bg, водещият на късното шоу на bTV даде специално ново интервю – равносметка. Щастлив ли е Николаос Цитиридис, овладял ли е поредната криза, какво за него е талант и какво е да си партнираш не с кой да е, а с Ивет Лалова и професор Тодор Кантарджиев – ще разберете в следващите редове. Цялото интервю можете да прочетете тук.

Първоначалната еуфория на прохождаща рок звезда със самостоятелна гримьорна в телевизията сякаш е отстъпила място на дисциплината, уравновесеността и спокойствието, разливащи се в интонацията и не чак толкова перфектната подредба на непринудените му изречения, с което разговорът достига онази свобода, която самият той търси в шоуто си.

Снимка: Олег Попов

“Не мисля, че това, което търся финално, като резултат, съм го снимал досега. Но от началото до днес, виждам, че посоката е правилна и вече съм тръгнал по пътя. Което е успокоително, като знаеш какъв труд влагаш. Защото ако е обратното – да работиш толкова много, а да няма резултат, ще е крайно отчайващо. Трудности има, и то такива, които не се изчистват лесно. Колкото по-висок е резултатът, толкова повече са и трудностите. И понеже всеки ден се случва нещо неочаквано си имам и лафче: „Поредна криза - овладяна!

Снимка: Олег Попов

Това е репликата, която следва след прескачането на инфарктни моменти. Например, когато гост отпадне в последния момент и намираме друг. Когато има проблем с реквизита, а до началото остават буквално секунди. „Овладяваме кризички - всеки ден някакви!", шегува се водещият.

Снимка: Олег Попов

„Вслушвам се във всички съвети, но особено в тези, които получавам в телевизията. Вярвам повече на опита, отколкото на теорията. Сега се опитвам да си набия един съвет в главата, който ми се повтаря от известно време: Да не се оправдавам в ефир. Понякога казвам на шега, че ми говорят в слушалката или че има някой друг в апаратната, че така пише в сценария, ако съм объркал факт... Но Зрителят вижда мен на бюрото, като водещ и няма представа колко човека са горе в апаратната. И няма нужда да знае. Единственото, което Зрителят трябва да знае е, че аз съм отговорен за това, което гледа. Това е съвет, който искам да поема и премам, но все още не съм овладял достатъчно добре като умение. Такова мое изказване понякога е шега, понякога е и чиста истина, но и в двата случая говори за неопитност. Това искам да изгладя вътре в мен“, признава Николаос.

Снимка: Олег Попов

Във всеки един нов сезон от „Шоуто на Цитиридис“ се е зарекъл да прави, както е правил Микеланджело с всеки свой шедьовър – да променя, премахвайки излишното, докато остане само есенцията, защото вярва, че подобрението е неизбежният начин на развитие.

Снимка: Олег Попов

„Времето се променя и ти трябва да се променяш с него. Вярвам в това, че когато започна да оправям грешките в самия себе си, това ще се отрази и на предаването. Говорим за работни грешки, но ако си изчистя и грешките в ежедневието – ще си оправя и живота!“, смее се Николаос. Едно елементарно добро начало е стремежът му да изчисти всички лапсуси и паразитни фрази от речта си.

„Когато започнахме работа по предаването – трябваше да тренирам разговорите си. Правих интервюта с кого ли не – с хора от екипа, с техни приятели, с приятели на приятелите им... Тогава се хванах, че имам един паразит: „Като цяло“. До началото на предаването го бях изчистил. Това е рецептата - осъзнаване на грешката, бързо взимане на мерки, без да се фокусираш върху самия проблем и хоп! – решението винаги идва много бързо!“ Решенията Николаос рядко взима съвсем сам, макар да осъзнава, че думата му е важна. Затова винаги подхожда първо с въпроса:

„Харесва ли ви това, честно?“

„И когато всички кажем „не“ – следва въпросът: „Тогава защо го правим? Как така ще правим предаване, което на нас не ни харесва? Защо да сме такива мазохисти?! Дай да си правим кефа!“ И хората виждат вече, за мое огромно щастие, че в нашето шоу има желание, удовлетвореност от свършената работа. Съдя го и по все по-добрите резултати и обратни връзки. Оказва се, че колкото повече работим по начина, който ни допада, толкова повече показваме на Зрителя това, което иска да види“.

Снимка: Олег Попов

Безспорно един от най-интересните моменти в Шоуто е срещата му с Маестро Йордан Камджалов. „Бях толкова подготвен за това интервю, че оставих сценария настрани и го карахме на фристайл. Споменавам го, макар че то се проведе миналия сезон, но ми направи впечатление, че успях да уловя честотата му, а оценката идваше с всяко следващо: „Досега не са ми задавали такива въпроси“. Но там имахме и разговор за Щастливия човек и тогава казах:

„Щастието е много различно за всеки човек!“

Подхващайки тази многопластова тема за човешкото щастие, интересно е дали популярните личности са щастливи и каква е тяхната представа за това абстрактно понятие.

Щастлив ли си, Николаос?

„Това, което знам за щастието в момента е, че съм много близко до него – тоест ако изчистя несъвършенствата, които в момента имам (които не са грандиозни и невъзможни за ликвидиране), най-вероятно ще почувствам щастието. Обаче, можеш ли да бъдеш щастлив в свят, в който деца умират? В свят, в който хора се бият? Много егоистично би било това чувство на щастие. Затова – задоволство! Мога да изпитвам само и единствено задоволство от това, което в момента се случва с мен. Не можеш да си вечно щастлив и вечно тъжен. Не мога да кажа, че съм адски щастлив, но съм адски доволен“, казва той.

Това, което би му донесло задоволство и в бъдеще, се отнася до ликвидирането на екзистенциалните притеснения, познати на всички нас - че нещо може да се развали или да попречи на плановете ни.

Мечтае за перфектния баланс – хем да прави това, което харесва, хем да не работи толкова много.

2021 г. е най-добрата ми година!

„Наистина! Всичко е просто великолепно и брилянтно. Имам си чудесна приятелка. Щастлив съм с нея, в работата нещата вървят супер. Лятото ми беше много хубаво. Отидох в Гърция с нея, само двамата бяхме на море. За първи път от много години бях толкова много време не вкъщи. Може би ме нямаше около две седмици. Върнах се само за ден - да си оправя багажа за Варна. Там имах и стендъп участие. Беше страхотно!“, споделя откровено Николаос.

Освен промяната в личен план, 2021 година му дава и нова възможност – да бъде жури в новия сезон на шоуто „България търси талант“ по bTV.

„Това тотално ме преобърна“

Досега бе само водещ, сега вече – и жури. Когато първоначално му предлагат да журира, той си мисли, че е просто за веднъж – като гост. „Не можех да повярвам, че искат да бъда себе си цял сезон. Казаха ми: „Бъди какъвто си в ревютата на вафли“. Като не те кефи – казваш „не“. Като ти харесва – казваш „да“. Едно е да имам гост в предаването и съвсем друго в „България търси талант“. Съвсем различно е - оценяваш човек, който иска да се докаже и да стигне напред. Не знам, дали мога да дам градивна критика, но мога да кажа: „Това не ми хареса!“. 

Определя себе си в „България търси талант“ като „много привилегирована публика, която гледа от първия ред и има силата да решава“. Това, което вероятно много хора си мислят, докато са у дома пред екраните, вероятно си е мислил и той, докато е взимал решенията си „да“ или „не“.

Особено важна е срещата му с проф. Тодор Кантарджиев, който изненадващо става част от шоуто в новия му сезон. „С професор Кантарджиев си пращаме мемета по вайбър. Той е страхотен, невероятен човек и професионалист. Представи си, това е зрял човек, който никога не е имал досег със строгите правила на телевизията. Говорим за световен формат, в който професорът е лице и се справя толкова добре - все едно го е правил цял живот. Това е наистина талант!“, обобщава Николаос.

Какво за Цитиридис е талантът?

Талант е това, за което си призван и същевременно хобито, на което си готов да посветиш целия си живот, за да си най-добрият в него. Така ли е?

„Точно така. Смеска между тези две неща. Например аз смятам, че имам талант да пиша смешки и да забавлявам хората като ги кажа. Защото има и такива, които могат само да ги пишат или само да ги разказват. Аз обожавам да разсмивам хората. От малък. И това се е превърнало в желание, което като дете съм искал да засиля. После стана хоби. После работа. Покрай следването ми в специалност „Журналистика“, покрай възможностите на Фейсбук за писане на кратки текстове, после с ревютата на вафли, открих този свой талант. Разбира се и преди това съм правил маймунджулъци, пускал съм дълга коса, правил съм си плитки, за да представя смешката и какво ли още не“, разкрива водещият.

По думите му, не е изневерил на себе си с нито едно решение в предстоящия сезон на „България търси талант“. Напред са продължили хора, които той е харесал, макар с останалите от журито да са имали доста (градивни) спорове.

„Нямах „партия“ в журито. Имало е случаи след три „да“, аз да кажа „не“. Просто това е, което си мисля. Всичко, което виждам на сцената на кастингите, си го представям в по-големи мащаби – как може да се развие за финала. Човекът може да е много талантлив, но аз да не виждам развитие занапред. Разбира се, това не означава, че не е наистина талантлив, ако не е продължил напред в предаването.

Цялото интервю четете на страницата на URBN в Dir.bg.

Последни

Реклама