Шоуто трябва да продължи, но как

Публикуваме откъси от материал на журналиста Светослав Тодоров от Капитал за телевизионните шоупрограми по време на пандемия с участието на Николаос Цитиридис

Реклама

"Да се шегуваш без публика звучи странно, но знам, че всички колеги преминават през едно и също в момента, това ме кара да се чувствам по-малко самотен в процеса", казва Seth Meyers от “Late Night with Seth Meyers” по CNN. От началото на пандемията той избира сам дрехите си, излъчва предаването от iPad, създава сценария много по-бързо от преди, съгласува редакциите по него през Dropbox, a гостите се включват предимно през Zoom. "Най-сюрреалистичното усещане е да кажеш на децата си "Татко отива да прави телевизионно шоу" и просто да отидеш до тавана с лаптопа си. Чувствам се като алкохолик, който си измисля истории, за да довърши скритата бутилка", пише Светослав Тодоров от Капитал.

У нас тв шоу-ситуацията по време на пандемия не се различава особено от тази по света и това се потвърждава от единственото подобно предаване в българския ефир – “Шоуто на Николаос Цитиридс”, което продължи да се води от студио, но със силно ограничен екип.

"Най-видима промяна е, че вече нямам гримьор и слагането на пудра стана моя грижа", казва Цитиридис и добавя: "Оборотите са вдигнати и се работи дори повече." Екипът идва на ротационен принцип, повечето работят от вкъщи, разговорите се поддържат през всичките познати програми за чат и видеоразговори. От началото на извънредното положение са се променили часовете на запис, сценарият се създава по-бързо от преди. Архивни и външни видеа стават по-голям акцент, за да разнообразят разговорите от дистанция. Камерите в студиото от седем стават три.

"Най-осезаемата промяна усетих, когато бендът също беше пратен да се пази у дома. Имаше един преходен период, в който нямаше публика, но имаше бенд и гости. Тогава си казах "Дано тоя ужас приключи по-бързо", а то взе, че студиото остана съвсем празно. Скечове, интервюта, шеги, интериор, облекло - всичко това е променено. При всички случаи никой не беше готов да прави вечерно шоу в ситуация на световна пандемия и извънредно положение, но целият екип се справя брилянтно.”

Снимка: Олег Попов

Цитиридис внимателно следи какво правят колегите му на Запад, за разлика от него преминали изцяло в онлайн формат. "Мисля, че всички техни примери са приложими и се прилагат тук, като единствено по-трудно бихме накарали Том Ханкс да говори от дома си. Но не е невъзможно.''

Целият материал четете – тук.

Последни

Реклама