Илюстраторът Любен Зидаров: Хари Потър ми отне цяла година

Художникът изключително рядко дава интервюта, но допусна Елица Кънчева до ателието си

Реклама

Последните седмици отново ни разделиха на два лагера. На тези, които харесват, и на тези, които не харесват илюстрациите на Хари Потър, направени от Любен Зидаров. Самият художник изключително рядко дава интервюта, но допусна Елица Кънчева до ателието си, за да поговорят за магията на илюстрацията и отношетието към критиката.

Любен Зидаров е илюстраторът на детството ни. Изобразил е всички герои, за които се сетите - от Том Сойер и Хъкълбери Фин, през приказките на Шехерезада, приключенията на Острова на съкровищата, българските приказки на Ангел Каралийчев и Богомил РАйнов. Миналата година е избран да бъде авторът на кориците на специалните издания по повод  20-годишнината от идването на Хари Потър у нас.

Любен Зидаров: Хари Потър ми отне цяла година. Аз бях влязъл в този автор и денем и нощем бях при Хари Потър. Интересното беше за мен, че това беше за мен един особен тип фантастика. Реалистична фантастика или фантастична реалност. В края на краищата аз съм доволен, че в това навлизане в едно малко по-различно третиране ме въведе в един по-друг етап в дейността ми като илюстратор.

 

Последни

Реклама