Как се назначават българските посланици?

Гост в предаването "Тази събота и неделя" е бившият външен министър Даниел Митов

Реклама

Как изглежда "кухнята" на назначаването на нашите посланици зад граница? Въпросът бе породен от смс-ите, които са си разменяли бизнесменът Пламен Бобоков и президентският секретар Пламен Узунов.

Гост в предаването "Тази събота и неделя" е бившият външен министър Даниел Митов.

"Когато се стигне до институционален сблъсък, когато различията са много големи, тогава имаме дисбаланси, които започват да си личат и дават възможност дори на президентската институция да "извива ръце" и да изнудва понякога правителството. Конституционната рамка ни казва, че външната политика на Република България се осъществява от правителството. Нормално е правителството да може да назначава определените посланици. Естествено няма как в една демократична държава де не се търсят и възпиращи механизми. Самото президентство може да изпълнява такава роля, но мотивирано, не просто да спира назначения", обясни той.

"Имаме проблем с прозрачността на институциите и с това как министри, заместник-министри, длъжностни лица на високи позиции провеждат своята своята комуникация с бизнесмени, неправителствени организации...", коментира Даниел Митов.

Вижте целия разговор във видеото.