"Личностите" с Кристина Газиева: Проф. Мартин Вечев, който променя България

Създателят на INSAIT разказва за ключовата роля на института за развитието на страната ни

"Личностите" с Кристина Газиева: Проф. Мартин Вечев, който променя България

Реклама

Преди 20 години едно младо българско момче кандидатства за докторантура в Кеймбридж. На празен лист хартия той трябва да отговори на въпроса "Какво искате да постигнете през следващите 20 години?", а той отговаря "Мечтая в България да има Център за компютърни технологии, който да прилича на Кеймбридж".

Проф. Мартин Вечев е основателят на първия по рода си в България и в цяла Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Създаването на този институт е една дългогодишна мечта на проф. Вечев, а голямата му цел е България да бъде разпозната като водещ световен център в областта на компютърните технологии.

 
Той завършва Софийската математическа гимназия през 1994 г.  Висшето си образование по компютърни науки придобива в Университета Саймън Фрейзър в Канада, а след това учи и докторантура в Кеймбридж.

Преподавател е по компютърни науки във Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и е единственият български професор в учебното заведение.

Проф. Вечев е съосновател на няколко успешни високотехнологични стартъпа. Създател е на първия интуитивен език за програмиране на квантови компютри. 

Той е единственият български учен в историята, който печели два пъти наградата на Европейския съвет за научни изследвания.

През 2009 г., когато е само на 32 години, става носител и на наградата "Джон Атанасов" за изключителни постижения в областта на компютърните и информационните технологии.

През април 2022 г. проф. Вечев сбъдва 20-годишната си мечта – да открие първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в цяла Източна Европа - INSAIT.

Институтът бързо се превръща в притегателна сила за млади изследователи и учени от цял свят. 

Какво разказа пред Кристина Газиева проф. Мартин Вечев – гледайте във видеото!