Ще има ли сезон и кое море ще изберем?

Проф. Георги Рачев освен климатолог е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции

Реклама

Ще стигнем ли до морето или курортите ни ще останат празни цяло лято? Дали ще изберем България или Гърция за лятната си почивка? В студиото е проф. Георги Рачев, който освен климатолог е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Вижте разговора във видеото.

Слънчевото и топло време ще продължи до 20 май, минималните температури също ще бъдат високи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Тази събота“. 

До този момент май месец се движи с 3,5 градуса по-ниска температура от нормалното, обясни той. 

„Това, че ще прегърми и превали е нормално, това ако не се случи през май, значи нещо не е наред“, посочи още проф. Рачев. 

По думите му следващите дни ще имаме слънчево и топло време с ниска влажност, което е перфектно за неразпространението на коронавируса. 

Юни месец ще бъде сравнително нормален, но с малко повече валежи, каза още климатологът.

„Средноевропейският център за климатични прогнози дава предвиждания за по-топъл и по-сух месец юли, отколкото Американският център, но и при двата случая през юли ще има нормални за най-топлия месец у нас температури“, отбеляза още проф. Георги Рачев. Според него същото ще е положението и през август.

Проф. Георги Рачев, който е и заместник председател на Българската асоциацията на туристическите агенции, беше категоричен, че това лято трябва да има сезон, защото туризмът в България формира значителен процент от съвкупния обществен продукт и то става дума, за това което легално се отчита. Това, което е в сивия сектор също е много значимо, посочи той. 

„Докато не паднат границите вътре в Европа, и после де паднат другите граници, не можем да говорим за сериозен туризъм, но за съжаление има голяма неяснота“, каза проф. Рачев. 

„Трябва да има идея, трябва да има стратегия. Не само България, всички южни членки на ЕС се препитават от туризъм“, коментира той.

Последни

Реклама