Съдбата на резиденцията на Тодор Живков в Банкя

Как едно от бижутата на соцелита се превръща в поредния запуснат паметник?

Реклама

История за лукс и разруха. През седмицата стотици потребители в социалните мрежи споделиха снимки на забравената резиденция на Тодор Живков в Банкя. Но каква е нейната история и как едно от бижутата на соцелита се превръща в поредния запуснат паметник. Тя е отломка от края на 20-и век в България.

Годината е 1972 г., а България е Народна република, цялата финансова и политическа власт е в ръцете на Комунистическата партия. Нейните най-висши членове оформят елита на обществото.

В този период е построен балнеосанаториумът в Банкя - един от последните дворци на държавната власт. Той се посещава от малцина влиятелни личности, които се къпят в извънреден за страната лукс. Днес там ни посрещат бурени и графити - отломки от една бляскава архитектура.

Илиан Николов работи по проекта на санаториума, но основен архитект е неговият баща - Павел Николов. Той стои зад големи проекти, сред които реконструкция на заседателната зала на Народното събрание и санаториумът в Наречен. Синът му Илиян определя обекта в Банкя като един от големите шедьоври на баща си.

Последни

Реклама