Регион Оряхово

Оряхово се намира в живописна хълмиста местност на десния бряг на река Дунав. Районът на града е обитаван още от дълбока древност. Проучванията показват, че тук е съществувало селище през всички исторически епохи – от ранния неолит до късното Средновековие...

Средновековната крепост „Камъка“ до града е изградена е през 9-ти век като част от укрепителната система на Първата българска държава. През крепостта са преминали войските на два кръстоносни похода... Тя е била използвана и след падането под османско робство до 15ти век. Днес от крепостта е запазена правоъгълна двуетажна кула изградена по времето на Втората българска държава.

През Възраждането на пристанището на Оряхово са спирали австрийски, френски, руски и английски кораби. В справочник от 1726 година, отпечатан в Брюксел, Оряхово е отбелязан като един от важните крайдунавски градове. Днес пристанището на Оряхово има три корабни места, едно от които е за пътнически кораби.

На 21 ноември 1877 г. градът е освободен от османците след тежки боеве между турски и румънски войски. Букурещкият квартал Рахова е кръстен на Оряхово в чест на тази победа. В памет на загиналите румънски воини в Оряхово е издигнат паметник, чиято статуя е изработена от италианския скулптор Арналдо Дзоки – авторът и на паметника на Цар Освободител в София.

В чест на големия музикант, диригент и създател на жанра хора за духови оркестри - Дико Илиев, централният площад в Оряхово носи неговото име. Причината е, че той написва именно в Оряхово любимото на цяла България Дунавско хоро, с което всяка година посрещаме Нова година. Премиерата на хорото е била на централния площад в Оряхово!

Покажи още
От региона
Рецепти
Галерия