Регион Свиленград

Сакар е планина, обитавана от древността, изпълнена с културно-исторически забележителности. Най-известни са долмените от второто хилядолетие пр. Христа,Устремският манастир „Св. Троица“, крепостта Маточина, светилището-крепост Палеокастро. А природните забележителности са още повече - каскадните потоци в местността „Казанките“, скалните феномени „Костенурката“ и връх Карталката, пещерата „Бабини бозки“ и още много природни забележителности.

Днес едно от най-известните села в региона е село Мезек, което си намира на границата между Родопите и Сакар планина. Точни сведения за възникмането на селото няма. Но на това стратегическо място е изградена отбранителната средновековна крепост на Мезек–точно на 300 километра от София, на 300 километра от Истамбул, на 150 километра от Пловдив, 150 километра от Черно море и 150 километра от Бяло Море. Крепостта на Мезек е една от най-добре запазените и големи български крепости. Имала е функции на гранична стражева крепост.

През 1931 година случайно е открита внушителната тракийска куполна гробница-мавзолей в основата на могилата Малтепе на 1 километър от селото. Тя е и сред най-големите на Балканския полуостров. Смята се, че е на повече от 2400 години, като в нея са открити следи от шест погребения. Накитите и скъпите предмети, намерени в нея, предполагат, че това е гробница на могъщ тракийски владетел от Одриското царство.

В региона на Сакар се намира изключително подходящ „тероар“ за отглеждане на лозя. Тероар е комбинацията от климат, надморска височина, изложение, близост с морски басейн и горски масиви, каква е почвата. Не случайно в региона на Сакар се произвеждат едни от най-реномираните български червени вина от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира, получили признание от световноизвестни дегустатори.

Вино по тези земи се е произвеждало още преди повече от 5000 години. Тракийското вино е било известно с високото си качесто. Траките са имали огромен опит в отглеждането на житни култури, зеленчуци и плодове, а особено развито е лозарството. И днес, когато кажем „Сакар“, веднага се сещаме за винопроизводството, което се е развивало от древността, та до наши дни.

Покажи още
От региона
Рецепти
Галерия