Физика на знанието

Припомняме разговора с проф. Николай Витанов, който е сред най-добрите учени в света

Ако Софийският университет е храмът на знанието на стотици учени, то иконите в него са книгите и черните дъски.

Проф. Николай Витанов е във Физическия факултет от поне 20 години. Първо като студент, а след като минава цялата академична стълбица – сега като преподавател и заместник-ректор. През годините има множество постдокторантури и е преподавал в повече от 10 университета в Западна Европа и Скандинавието.

„Ако човек специално в науката иска да се реализира, трябва да е готов на тежък физически труд, както ние казваме. Не в смисъл на физика, а изтощителен труд – много работа много четене, често пъти нещата не се получават, човек не трябва да се отказва, трябва да има амбиция, трябва да има упоритост, малко талант, разбира се, но най-вече много работа“, казва проф. Витанов.

Напуска страната ни през 1992 г., а 12-те години опит в чужбина му дават много: „Веднъж човек влезе ли в някой престижен университет, после е много лесно да продължи в друг, създаваш връзки, контакти, познанства. Когато е млад, човек в живота си между 20 и 30, може да прави много грешки – може да експериментира много, но като стане на 30-35, поне на времето беше така, трябва да мисли за нещо по-постоянно. Аз се върнах тук във Физическия факултет на СУ, веднага ме натовариха с много сериозно преподаване. Изглежда бях малко по-различен от останалите – като подход, като мислене, като начин на изразяване. Много бързо към мен се присъединиха някои от най-добрите студенти и така много бързо направих една изследователска група, беше почти с летящ старт, за моя голяма изненада“.

Проф. Витанов се пленява във физиката като дете – и до днес държи в кабинета си космическа карта, която създава сам.