Отец Ангелов: Ставаме все по-малко духовни

По думите му, най-страшното е материалното, което завихря живота ни и осмисля бъдещето ни

В последно време, като че ли не се замисляме точно как живеем. Това каза в предаването „120 минути“ по отношение на пандемията с коронавирус отец Ангел Ангелов, предстоятел на 17-вековния храм "Света София" и духовен надзорник на Софийска епархия на Българската православна църква.

„Светът показа своите новости и ние се втурнахме по всякакъв начин да придобиваме всичко, което ни предлага пазарът, а това не е най-важното. Важното е духовното и понеже смъртта винаги е около нас и, като че ли ние не пожелахме да я погледнем в очите тази смърт. Мнозина от зрителите, както и аз, изгубихме много близки хора, изгубихме приятели, имаше други, за които се молихме, защото положението им беше критично, и тогава човек се замисля, че смъртта не преминава нашия праг и е при съседа, затова това изпитание е да потърсим отново духовността си, ставаме все по-малко духовни“.

По думите му, най-страшното е материалното:

"То завихря живота ни и осмисля бъдещето ни, ние забравихме красотата на простотата, и оттук нататък постоянното бягане, за да придобиеш повече и повече, кому е нужно, животът не е чак толкова дълъг и затова ни е дадено на тази земя да придобием радостта, благостта, да бъдем в милосърдието и това което ни завеща Исус Христос - да се обичаме един другиго".