Първообразът на Бай Ганьо е от китното казанлъшко село Енина

И хората в центъра на селото казват, че духът на Алековия герой живее не само в провинцията, но и на жълтите павета

Бай Ганьо отдавна тръгна из Европа. Повече от столетие - за добро или лошо - той е един от символите на нашия народ. И макар че идва от литературата, има пряка връзка с реалността. А може би е още жив…

„Нашата учителка по БЕЛ ни обясни, че един от образите на прототипите на Бай Ганьо е Енинец“, разказва 74-годишният Тончо Сейков. Точно както бившия инженер, всички в кафенето в центъра на китното казанлъшко село Енина разказват с гордост за своя съселянин.

В няколкохилядното село не просто обичат знаменития герой, а имат и негов паметник. Един от наследниците на Бай Ганьо Сомов е Румен. Той е от рода Сомови в Енина и практически Бай Ганьо му се пада дядо. 48-годишният мъж научава за връзката в рода си като дете.

Завършилият режисура татуист се гордее с историята си. Днес той колекционира ценни издания на „До Чикаго и назад“, както и артефакти, свързани с миналото му. И иска да направи музей.

И хората в центъра на селото казват, че духът на Алековия герой живее не само в провинцията, но и на жълтите павета. Румен смята, че Бай Ганьо е толкова години устойчив образ, благодарение на това, че продължава да е представителна извадка на всички българи. "Следващото ще е пак Бай Ганьо, само с друга риза облечен", споделя Румен Сомов. "Докато ние намираме байганьовци в другите хора, това означава, че ние сме алековци", добавя още той.

Още вижте във видеото.