Случаят "Ивайло" - дете "се блъсна" в джип

Вижте най-интересното от изминалия сезон на "120 минути"

В повечето катастрофи вината е на шофьорите. За катастрофата в Трън на 13 ноември 2015 година обаче съдът решава, че не колата е блъснала пешеходеца, а пресичащия сам се е блъснал в нея. Така инцидентът, след който първокласник остана без далак и половин черен дроб, се оказа случайност.

На кръстовището пред училището бившият кмет Станислав Николов спира неправилно, за да остави детето си. С това свое действие пречи на автобуса с десетките деца от съседни села.

След удар със задната част на джип, детето е откарано в спешния център, а по-късно в "Пирогов" му е направена животоспасяваща операция. Кметът подава оставка, а майката Анита Гълъбова завежда дело. На трите си инстанции съдът обявява шофьора на джипа за невинен. А според прокуратурата, някои от свидетелите са били заплашвани.

Един от свидетелите на инцидента от 2015 година е Любка Лазарова, която отказва да говори с екипа ни. Бившият градоначалник също отказа коментар.

Майката на детето Анита Гълъбова обмисля да подаде жалба до съда по правата на човека в Страсбург.

"Животоспасяващата операция, която се направи на детето е една на сто. Лекарите бяха учудени как това дете е останало живо", коментира Анита Гълъбова в студиото на "120 минути".

"Доказателствата противоречат на експертизите, които са направени от професионалисти. Самото дете и съдебномедицинската експертиза сочат, че е било ударено отвън, а не че детето се е ударило. Няма подхлъзване, няма залитане", обясни тя.

Вижте най-интересното от изминалия сезон на "120 минути".