.

Специалисти по вътреутробна фетална хирургия: Лекуваме бебетата, преди да са се родили

Д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чевеева са ученички на най-престижната школа по майчино-фетална медицина в света - King's College Hospital в Лондон

Д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чевеева са ученички на най-престижната школа по майчино-фетална медицина в света - King's College Hospital в Лондон. Те са избрали са да се върнат в България, да работят тук, да създадат школа и последователни за качествено проследяване на бременността и началото на новия живот.

"Харесва ми да гледам новия живот, да създаваме добри моменти на бъдещите родители. Тази част от акушерството и гинекологията изведнъж ми стана любима. Виждам усмивката при самите родители - колко е важна и колко е необходима, когато успееш да им създадеш радост, когато успееш да видиш нещо, което е трудно да видят другите лекари. Това ми даде сили да продължа напред и да работя в тази насока - за майчино-феталната медицина", каза в предаването "120 минути" д-р Виолета Стратиева.

"Това е един непрекъснат процес, защото той никога не спира. Технологиите напредват и ние напредваме заедно с тях. Напредват ДНК и всички изследвания, които касаят генетичния материал на бременността и на плода на родителите. Нашата работа все повече и повече се усложнява. Никога не спираме да учим", каза д-р Мария Янкова.

"За нас е голямо предизвикателство да дадем живот преди живота. Вътреутробна фетална хирургия е именно това средство - лекува бебетата, още преди да са се родили", каза д-р Петя Чевеева.