.

Феноменът "меме"

Вижте повече в репортажа на редактора Лилия Райкова

Меме, мийм или мими – никой не е сигурен за точното произношение на интернет феномена, който все по-често ни кара да влизаме в социалните мрежи. Днес мемето е един от най-известните и забавни начини да коментираме културни и политически събития във виртуалната реалност.

За първи път го срещаме в книгата на английския учен Ричард Доукинс през 1976 г. Той го определя като "идея, поведение или стил, обединени от една култура и се разпространяват от човек на човек". Буквалният превод на думата от древногръцки означава нещо, което се мултиплицира.

В средата на 90-те години чрез създаването на "танцуващото бебе" в светa се ражда първата интернет шега и от този момент нататък няма връщане назад. Средно хората разглеждат по около 25 мемета на ден.

Но кое е най-харесваното? Може би това е намръщената котка Диего - Гръмпи кет, скечовете със семейство Симпсън или публичните прояви на Марадона? Когато меме-славата сполети някого, който досега не е бил в центъра на общественото внимание, ефектът определено променя живота му.

Например една песен от 1987 г., която към днешна дата има над 450 млн. гледания в YouTube. Става въпрос за песента "Never Gonna Give You Up" на Рик Астли. От движенията в клипа и от името на певеца се появява терминът „рикролване“. И тази дума се превръща в едно от първите истински интернет хумористични явления.

Мемето, което показа баскетболиста Майкъл Джордан, плачещ при встъпването си в Залата на славата на баскетбола през 2009-а, се превърна в символ на тъгата, особено в спорта. Въпреки многото опити да бъде ликвидирано, крайно изтъркалото се от употреба меме продължава да съществува и до този момент.

Няма как да не сте попадали на Джон Траволта. За него има буквално милиони мемета и той винаги прави едно и също нещо – чуди се накъде да тръгне. След объркания актьор има един човек, който понякога е наричан Меме президент – това е Доналд Тръмп. Дали с косата му, дали с някоя физиономия, дали докато се храни, дали с някоя реплика – американският президент е любимец на правещите мемета.

Милиони гледания, милиони усмивки и милиони начини да споделите мисли и чувства са меметата. Те не вредят на вашето здраве, затова ги използвайте по предназначение!

Коментирай
публикувай
  • jonkataa

    Мийм е правилната форма... Пуууууууу, а рубликата уж се казва: Гр@мотни... плача! :D