.

Гостува внукът на Идеал Петров

Маестро Росен Идеалов за дядо си, мелодията на кларинета, баланса в йогата и смешно-тъжната страна на карикатурите

Росен Идеалов:
Когато започнах да уча в Консерваторията в София, хората употребяваха израза „Идеал Петров“ и много се изненадваха, когато им кажех, че съм негов внук. Всички си мислеха, че това е въображаем персонаж.

Дядо ми имаше голямо чувство за хумор, забавляваше се с този израз. Беше непосредствен човек, можеше да си говори дълго с продавачите на пазара, там правеше цели спектакли.

Той игра в театъра до 1964 г. Актьорите много са пътували по села и градове, понякога с каруци. Сами са сглобявали декорите и са си шиели костюмите.

Той ме възпитаваше строго. Можеше да ме похвали веднъж в годината. След мой концерт ми е казвал „Добре, работил си, малко повече чувство трябва“. Той първи ми подсказа, че не ми звучат хармониите.

Неговата съпруга също беше актриса. Двамата се женят през 1924 г. в Хасковския театър и цял живот са били заедно.

Аз също имам почти 40 години концертна дейност. Имам богат репертоар. За класически музикант не е лесно да оцелява. Медийната среда не отделя внимание на сериозната класическа музика.

Заниманията ми с йога са полезни за свиренето, защото помагат да овладееш тялото си. Една част от мускулите трябва да е релаксирана, друга да е активна. Същото е и с психиката.

Рядко ми остава време да рисувам карикатури. Това е от баща ми, който беше график.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg