.

Гр@мотни - защо Гугъл винаги знае къде сме?

Разследване на Асошиейтед прес установи, че смартфоните ни винаги знаят къде се намираме

В поредицата "Гр@мотни": защо Google знае къде сме дори когато си мислим, че сме му забранили? Гост по темата е специалистът по интернет сигурност Спас Иванов.

През юли 2018 г. екип от най-голямата новинарска агенция, Асошиейтед прес, реши да провери подозрението, че смартфоните ни винаги знаят къде се намираме. Дори когато изрично сме отбелязали несъгласието си.

За целите на експеримента се създава визуална карта. Тя проследява маршрутите, по които се движи един университетски преподавател. Гунаш Акар е експерт по компютърни науки в Принстън и се включва в разследването с интерес. В продължение на няколко дни той пътува до Ню Йорк, посещава паркове, супермаркети, различни ресторанти и барове.

За да защити личния му живот, агенцията не маркира единствено домашния му адрес. От настройките на телефона му е изключена и функцията за „историята на местоположенията“. Оказва се, че през целия период профилът му в Google е записал данните къде и в колко часа се е намирал по всяко едно време.

След оповестяването на експеримента, по молба на агенцията, Принстън потвърждава резултатите от разследването. А те повдигат разговор за неприкосновеността и личното пространство на всеки от нас.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg