.

Изкуство от бъдещето: Дигиталните музеи

Как изглеждат най-атрактивните музеи по света?

Десислава Минчева, кореспондент в Париж: 
Точно преди 11 века това е просто една леярна. През 2018 г. това е мястото в Париж, което предлага потапяне в изкуството. Изкуството, което си мислите, че познавате. Но само тук може триизмерно да влезете вътре в произведението, да станете част от него. 3300 квадратни метра, 140 прожектора – добре дошли в Ателието на светлините!

Микаел Кузигу, директор на Ателие де Люмиер, Париж:
Искаме да покажем на публиката това ново артистично течение, наречено дигитално изкуство, в което зрителят се потапя изцяло в произведението. Това е един напълно нов начин за възприемане на изкуството, защото ти самият ставаш част от картината, както е в случая с дигиталните творби на Густав Климт.

Към произведенията на големите творци техническият екип на парижкия музей добавя контекста, в който са живели. Изображенията оживяват пред очите на посетителите като красив видео разказ, какъвто никога не са виждали.

Густав Климт е художникът на цветовете, на материята, и със специалните ефекти и анимацията ние правим така, че някои елементи от картините му да изпъкнат като например златото, ярките цветове, декоративните елементи, типични за изкуството му. В голям формат можем наистина да обърнем внимание на детайлите.

Вижте най-интересното от изминалия сезон на "Преди обед".