.

Кои са създателите на първия български хип-хоп филм?

Неразказаната история на БГ рапа

Кинопреглед на историята на БГ рапа са направили знакови личности в него. Един от тях е Васко Николов - Васко Теслата. В студиото на "Преди обед" е и Ален Попович.

"През 1987-1988 година започва началото на филма. Това е времето на соца, когато музиката изключително трудно се записваше. Тогава цената на едно записано парче е струвало колкото в днешно време един клип. Хората е трябвало да си направят 10 песни, за да си направят някакъв албум. Тази вълна продължава през 1997-а, когато голямата част от рап музиката в България като изпълнители буквално изчезва поради кризата и съответно прераждането, което се случва през 1997-а, така че ние спираме нашата история някъде през 2003 година", каза Ален Попович.

"Може би най-важното нещо за филма е, че такива филми се правят с 8-10 интервюта. "Музика от крайните квартали" е филм с 54 интервюта. Всички емблематични фигури са вътре. Във филма няма само хип-хоп изпълнители, има и собственици на медии, които са подкрепяли българския хип-хип, има журналисти и продуценти, които са подкрепяли българския рап", поясни Васко Николов.

Вижте още подробности във видеото.