С висок дух срещу диабета

Майка организира благотворителна вечеря в помощ на болни от диабет деца

Ще ви срещнем с една майка, която е насочила всичките си усилия, за да помогне на своето дете и на други деца, които страдат от диабет. Росица Пандова организира благотворителна вечеря утре, за да събере средства за образование, обучение и интеграция на децата и хората с това състояние. Нека да видим историята на Роси и малката Кати и да разберем как иновативната система, наречена „изкуствен панкреас“, може да облекчи ежедневието им.

Преди шест години петокласничката Кати е диагностицирана с диабет. Вместо да играе с другите деца, тя трябва да се научи да следи нивото на кръвната си захар и да приема неизбежните боцкания за инсулин. Болката е силна както за нея, така и за родителите ѝ.

Росица Пандова:
Режимът беше много строг, тъй като в началото всички деца започват с човешки инсулин, който изисква многократни апликации и многократно хранене. Постоянно следене, боцкане на пръстчетата, което създава не само физическа болка и психически дискомфорт, а и те кара да се чувстваш зависим от диабета, който ще управлява живота ти.

С течение на времето се появяват нови технологии, които облекчават ежедневието на родителите и на децата с диабет. От година и половина Кати използва програмата „изкуствен панкреас“.

Росица Пандова:
За нея са необходими три компонента – инсулинова помпа, която я има на нашия пазар, предоставя се за безплатно ползване, консумативите са реимбурсирани. Необходим е сензор – големият ни проблем. И един телефон, който играе ролята на компютър. Имаме интернет връзка, тоест данните са качени в интернет облак и ние отвсякъде бихме могли да следим. На моя часовник сега се показва, че кръвната захар на дъщеря ми е 8,8. Мога да го видя и на телефона си. И съвсем по различен начин стоят нещата.