.

Среща отблизо с "българския Мистър Гугъл" Димо Падалски

С Димо Падалски ни среща репортерът ни Валерия Кръстева

Срещаме ви с легендарния учител по география в Националната природо-математическа гимназия – Димо Падалски.

Името Димо Падалски се е превърнало в синоним на знание. Познат е като един от най-успешните участници в телевизионното състезание „Минута е много“, което дълги години се излъчваше в ефира на националната телевизия. Викторината с въпроси от различни области на познанието и науката беше любима на много зрители, които още помнят участието на Падалски. То е оставило отпечатък в паметта и на водещия Петър Вучков, който споделя:

Това е един човек, който остави много траен спомен в „Минута е много“. Той се представи прекрасно. Беше няколко пъти трикратен победител. Ако спрем сега някой на улицата и го попитаме „Помните ли „Минута е много“?, той ще каже „Да, разбира се, защото 33 години съществуваше това предаване. „А помните ли някой от състезателите?“. Сигурно ще ви каже „Димо Падалски“. Не за друго, а защото и фамилията. Той е не само впечатляващ със знания, но има и тази фамилия Падалски, а ние в нашето предаване измислихме „Падалски никога не пада. Падалски винаги е победител“.

Победите му наистина са много – цели 17. Освен това е два пъти трикратен победител. Няма система за запомняне, но има области, в които е силен, и други, в които не е.

Димо Падалски: Човек, ако не му е интересно, нищо, никога не може да го запомни. Аз никога не мога да запомня светски клюки например. Това никога не ме е интересувало – кой, къде, с кого ходи, глупости, такива неща не ме интересуват. Още като малък се интересувах от географията, от историята. Брат ми ме показваше на своите приятели, че знам столиците на всички държави.

Заради интереса си към събитията в международен план в университета си спечелва прякора Димо Политиката. Приятелите от квартала го убеждават да се включи в „Минута е много“.

Падалски: Най-хубавите мигове са от многото победи. Човек да покаже някакви изяви, там никога не е било в наградите или в парите, които никога не са били много.

Помните ли още някой въпрос, който ви е затруднил?
Въпрос на зрител, при равен брой точки завършваме с моя съперник: Коя е тази напитка, за която се спори от векове дали е полезна или вредна? И си мисля за кафето. Но, казва, е забранена от Корана. И казвам виното. Не е вярно. Кафето. И аз им казвам: Вие не сте ли чували за турско кафе, арабско кафе? След това им донесох книга на моя колежка, която работеше при нас по рисуване, от френски автор, който тълкува Корана и казва „Защо цигарите и кафето не са били забранени от Корана? Просто защото не са били познати.“ А се оказва по-късно, че не е от Корана забранено, а от султани-фундаменталисти, които през 16 и 17 век, които в своите страни били забранили кафето. Не е от Корана. Това е една много интересна случка.

И втората беше също свързана с езика по-скоро. Пак въпрос на зрител, пак при равен брой точки ме питат: Каква е фактическата грешка в понятието „дузпа“? И аз казвам: Няма никаква фактическа грешка. Фактическата грешка е, казват те, че дузпата е 11-метров наказателен удар, а означава 12 стъпки. 12 стъпки, дузпа на френски. И аз кавам: Няма никаква грешка, това е съответствие, защото мярката е крачка, ярд на английски е 91 см. 12 ярда, 12 по 91 см е точно 11 метра, викам, няма никаква фактическа грешка. Ако ме бяхте питали какво значи, веднага ще ви кажа. Но вие питате каква е фактическата грешка, каквато няма.

Падалски често е упрекван, че действа и говори прекалено бързо. Но именно на бързите си реакции дължи голяма част от успеха си в състезанието.

Падалски: Човек трябва да има бързи реакции, защото в живота невинаги има време да се обмислят нещата. И трябва наистина човек някой път хем да мисли, хем да послуша и интуицията си.

На 9 януари човекът-енциклопедия, както го наричат, чества 60-годишен юбилей. Точно половината от живота си прекарва в Националната природо-математическа гимназия, където се опитва да предаде на учениците своята любов към географията.

Любимият учител поддържа връзка с повечето си ученици и след като завършат. Тази година е щастлив, че за пръв път е класен ръководител. А децата казват, че са късметлии.

Вяра (14 г.): Аз не бях много запозната с него, тъй като неговото шоу се е излъчвало, когато съм била малка. Но когато родителите ми разбраха, че съм приета в неговия клас, много се зарадваха. Той е един много специален учител и пожелавам на всеки ученик да намери своя Димо Падалски.