.

Тайният живот на мухите

Д-р Ерика Макалистър е британски учен, посветила се на изследването на насекомите

Там, където повечето хора виждат досаден комар, д-р Ерика Макалистър вижда майка, която отчаяно се бори да нахрани малките си. Около врата си носи амулет с любимата си муха, а любимото ѝ забавление е да наблюдава как тези малки същества си взаимодействат.

Д-р Ерика Макалистър, куратор в Природонаучния музей в Лондон:
Обожавам да стоя в градината и да наблюдавам как общуват помежду си мухите. Прилича на английски нощен клуб от 80-те. Всеки се опитва да целуне или да убие някого. Виждаш колко брутално нещо е природата. И е страхотно да можеш да станеш свидетел на това.

От 12 години тя е куратор в Природонаучния музей в Лондон. Обиколила е целия свят в изследване на тези неприятни за повечето хора същества и вярва, че ако ги нямаше, светът би бил много по-различно място. Без един определен вид например, няма да можем да се радваме на шоколада.

Всички знаем колко сложно е възпроизвеждането при пандите. Целият свят празнува, когато излезе новина за бременна панда. Положението с шоколадовите мушички е също толкова сложно. Какаовото зърно има много сложна вътрешна туба, която се опрашва. Това могат да го направят само тези малки черни точици. Виждате ли ги? Това са шоколадовите мушици. Трябва да са толкова малки, за да могат да свършат тази работа. Вие може и да не обичате комари, но имайте предвид, че тези приятелчета са от семейство на хапещи мушици. Така че, когато ядете шоколад, поглъщате и тези малки мушици.

За мухите казваме, че пренасят зарази и ги пъдим, когато кацнат на чинията. Но според д-р Макалистър, без тях щяхме да сме затънали до колене в изпражнения.

Тези мухи, които идват в дома ви и кръжат около храната, са същите, които са отговорни за премахването на изпражненията, както и на труповете. Те приличат на тези мухи тук. Всички тези големи видове тук са отговорниците по почистването, ако може така да ги наречем. Те се грижат за премахването на изпражненията от всички животни. Представете си например колко голямо количество оставя един слон. Ако не бяха тези мухи, нямаше как да се отървем от тях. Аз лично не бих искал да живея в свят без мухи. Помислете си колко много хора има по света и по колко пъти на ден ходят до тоалетната. Просто казвам, че наистина имаме нужда от тези същества, за да бъде околната ни среда по-чиста.

Друг вид летящи същества могат да бъдат много полезни при избиране на нов дом.

Има някои видове, които са луди по гъбичките. С тяхна помощ може да откриете къде има влага в дома ви. В интерес на истината, единственият път, когато съм била от полза на семейството ми, е, когато сестра ми си търсеше апартамент и аз ѝ казах: „Не купувай този. Мисля, че има гъбична инфекция, защото забелязвам, че наоколо кръжат гъбични комари.“ Тя проучи въпроса и се оказа, че е вярно и аз си казах „Ура, най-накрая съм полезна!“. Ако трябва да бъдем честни, в повечето случаи мухите не са опасни за здравето. Те просто са объркани, не разпознават къщата, в която са влезли. Привличат ги въглеродният диоксид и химикалите. Пък и ние, хората, сме си миризливи. И мухите си казват: „О, какъв фантастичен аромат!“.

Поради голямата си издръжливост мухите са били първите пътници в Космоса. Причината е, че споделят 75% от човешките гени, приличат на нас по поведение и страдат и разпространяват същите болести.

Има осем Нобелови награди, свързани с този вид мухи и изследванията, които са правени с тях. Те наистина са невероятни. Ние ги напиваме, за да проучваме как алкохолът влияе на гените, например. Освен това са много издръжливи, затова през 1947 година сме решили да изпратим тези малки приятели в Космоса. И те са се справили отлично.

Миналата година д-р Макалистър издава книга за тайния живот на мухите и се надява, че знанието за нейните любимци ще достигне до повече хора.

Колкото повече изучаваме мухите, толкова повече осъзнаваме, че те са малки, но много сложни машинки. И това, което правят, е страхотно. Погледнете – това са очите на един мъжки вид. Как са еволюирали, за да станат така? Хубавото е, че няма нужда да ходите до някоя тропическа страна, за да ги видите на живо. Моята градина в Лондон е пълна с такива малки приятелчета. Има толкова много история около нас, която ние игнорираме, мислейки си, че това са само едни малки и безинтересни същества. Надявам се книгата ми да покаже на хората, че мухите всъщност са много готини.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg