"Танцът на пингвините" - филм на Теодосий Спасов за пътешествието до Антарктида

Проф. Пимпирев разказва за последната експедиция на ледения континент

Заедно с Рая ще отидем на едно място, където тя има среща с човек, който със сигурност живее с вдъхновение. Едно прекрасно място определят като "бялата любовница". Всеки, който отиде на това място, се влюбва безпаметно и задължително се връща.

Рая Пеева се среща с проф. Пимпирев под купола на Софийски университет и в щаб квартирата на Националния център за полярни изследвания, където се кове всяка година следващата експедиция. "Сега сме на прага на 29-ата българска антарктическа експедиция, тя се подготвя именно от тук", каза проф. Пимпирев. Той показа пред камерата музейна сбирка на две групи организми - едните, които живеят в момента в Южния океан, и другите - които са живели в топъл океан преди повече от 90 милиона години.

Професор Пимпирев е главен продуцент и от него идва идеята за "Танцът на пингвините" - филм на Теодосий Спасов за пътешествието до Антарктида. Режисьор на филма е Ема Константинова. 

"Има десетки филми за нашите експедиции, но никога не са правени през погледа на един творец, през погледна на световноизвестен музикант", каза проф. Пимпирев.