Д-р Николай Брънзалов: Не са толкова страшни нещата с въпросната мутация на вируса

Ситуацията е в пъти по-малко опасна, отколкото март месец, когато се появи нулевият пациент и не знаехме почти нищо за разпространението на коронавируса, каза още той

И днес продължава изследването на специалистите от Центъра по заразни и паразитни болести в каква степен британската мутация на COVID-19 е вече в България. До момента потвърдени са 8 случая от 43 направени проби.

Ще повлияе ли това и как на стратегията на Кризисния щаб срещу коронавируса?

Гост по темата в студиото на "Тази събота и неделя" е д-р Николай Брънзалов, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

"Не трябва да се правят трагедии. Ситуацията е в пъти по-малко опасна, отколкото март месец, когато се появи нулевият пациент и не знаехме почти нищо за разпространението на коронавируса. Не са толкова страшни нещата с въпросната мутация на вируса", каза той.

"Аз специално съм по-голям оптимист за протичане на епидемията в България, отколкото във Великобритания. В България първо няма такова огромно движение на хора, от друга гледна точка във Великобритания са смесени много повече етноси, отколкото у нас. Има много въпроси, на които в момента няма отговори, но определено не трябва да бъдем песимистично настроени", категоричен е д-р Николай Брънзалов.

"Заболеваемостта в България не е само от COVID", каза той.

Вижте във видеото целия разговор.

Последни