Първата българска джаз певица Лени Вълкова издаде дебютния си албум

Jazz FM продуцира албума

Джаз музиката влиза в душите на хората. Кара ни да импровизираме, да се обичаме, да обичаме живота. И така още от края на 30-те години на миналия век, когато студентката в Консерваторията Елена Вълкова омайва музикантите в оркестъра на Асен Овчаров. "Това е гласът, който отдавна ни трябваше", възкликват те и я вдигат на ръце. Заради нежния й глас я наричат Лени, а дни по-късно, докато се разхожда на книжния пазар на площад "Славейков", продавачите започват да поздравяват червенокосата красавица с големия й хит "Хей, другарю, запей".

Лени Вълкова става солистка на оркестър "Овчаров" през 1946 година, с който до 1949 записва единствените си плочи. Продължава да работи след това с други музиканти в цялата страна. Софийският хайлаф я нарича "Сладката Лени", а всяка нейна поява в обществото е посрещната с възторг. Залите и заведенията не са достатъчно големи, за да поберат всичките й почитатели.

Кралицата на джаза записва плочи единствено с оркестъра на Асен Овчаров, но поради крехкия восъчен материал, с който са изработени, много от плочите са унищожени. И тъй като малка част от творчеството й е записано, по случай 19-тата си годишнина Jazz FM продуцира дебютния й албум.