Православният свят празнува Възкресение Христово

На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността

Православният свят празнува Възкресение Христово – денят, в който Синът Божий Иисус Христос възкръсва, след като е разпнат на кръст и погребан. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността. С поздрава "Христос Воскресе – Воистина Воскресе” вярващите се поздравяват в следващите 40 дни.

Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан. Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

По традиция хиляди вярващи не само от България, но и от цял свят посрещат Възкресение Христово в едно най-свeтите места у нас - Рилският манастир.

Тази година обаче нямаше толкова хора в сравнение с други години. Там дойдоха хора от различни краища на България.

Всяка година стотици вярващи посрещат Великден и в Бачковския манастир с вяра в Бог и надежда за изцеление. 

Най-голямата светиня на манастира е Бачковската чудотворна икона "Св. Богородица – Елеуса", на чиято сила се уповaват вярващите.

Възкресение под открито небе посрещнаха във Велико Търново. Десетки се събраха пред катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица", за да вземат искрица от благодатния огън за своя великденски пламък.

Часове преди Възкресение Христово улиците на града се изпълниха с хора.