.

Рецепти за семейно щастие

Как "Смени жената" ни показа какво трябва да променим в семейството ни?

През последните няколко месеца в ефира на bTV риалити форматът „Смени жената" се опитваше да разкрие тайната на семейното щастие. Сезонът на предаването приключи, но какви са изводите от него разкри психологът Елена Димитрова-Ангелова в „Тази неделя”.

„Смени жената” ни помага да погледнем нашите семейства отстрани и да ги сравним с другите”, категоричен е психологът и смята, че наличието на такава възможност в наше време ни прави късметлии.

Децата са ценност в нашата народопсихология, независимо дали са само желани и имагинерни или вече налични. Това е един от изводите, които се налагат от предаването този сезон. 

„Ние имаме нужда да бъдем добри родители и да не разочароваме децата си”, казва Елена Димитрова-Ангелова, но това не винаги е добре за децата в дългосрочен план. 

Ако оставим децата си на самотек и да правят каквото си поискат, те няма да знаят докъде могат да стигнат. Така те се опитват да се превърнат в доминанти в семейството. Другата крайност на авторитарното възпитание също не е добра, защото възпитава жертви или насилници.