Тео Ушев: Не вярвам в класациите, в изкуството няма такива. Ние не сме състезателни коне

Теодор Ушев е един от най-интересните и независими артисти, а феновете на неговото изкуство са по цял свят

Теодор Ушев е един от най-интересните и независими артисти, а феновете на неговото изкуство са по цял свят. В "Тази неделя" той се включва виртуално от Монреал. 

Тео Ушев е част от журито на 25 Международен филмов фестивал "София филм фест", който ще започне на 11 март: "Бях приятно впечатлен от българската състезателна програма на късометражни филми. Беше ми по-интересно да гледам тях, отколкото международните в игралното кино" - споделя той за тазгодишните продукции, които оценява. 

Теодор Ушев е най-влиятелният аниматор в последните 25 години, според анкета на испанския фестивал "Анимаг". 

"Предполагам, че това се дължи на някакво любопитство и на факта, че не се взимам толкова на сериозно. Анимацията не е състезание, а ние не сме състезателни коне. Хубаво е да получиш признание, особено от хора, които не само уважавам, но са ми учители и прятели. В анимацията няма конкуренция, може би някаква ревност. Но ние в анимацията сме приятели и това много ни помага. Може би защото сме малко по-инфантилни. Това, че създаваме живот, ни прав по-концентрирани и нямаме време да се занимаваме с глупости."

Филмът на Теодор Ушев "Сляпата Вайша" беше номиниран за Оскар и получи "Златен глобус" за късометражен аниационен филм през 2018 - единственият път, когато това се случи за тази категория.