Тихомир Димитров: НАСА няма достатъчно голям бюджет, за да организира мисия до Венера

Атмосферата на тази планета е изцяло от въглероден диоксид и серен диоксид, което е отрова за човека, напомни ученият

НАСА няма достатъчно голям бюджет, за да организира мисия до Венера. Това каза в предаването „Тази неделя“ астрофизикът Тихомир Димитров по повод заявеното от американската агенция за космически изследвания намерение да прати мисия до Венера, след като учени откриха в атмосферата ѝ фосфин.

„Бюджетът на НАСА е около 22 млрд. долара, което е изключително малко в сравнение с 60-те години. Парите са крайно недостатъчни за мисиите, които НАСА поддържа в момента“, смята Димитров.

Той припомни какво се знае за планетата – на повърхността ѝ налягането е около 93 пъти по-голямо от това на Земята Освен това атмосферата на тази планета е изцяло от въглероден диоксид и серен диоксид, което е отрова за човека. Температурата пък е около 475°.

Преди около 40 години на повърхността на Венера каца руски космически апарат и прави уникални снимки, които са и единствените от повърхността на тази планета, уточни ученият.

Относно открития фосфин в атмосферата на Венера астрофизикът уточни, че става въпрос за телескоп от Земята, който наблюдава планетата.