5-те любими български песни на Петя Дикова

Реклама

Винаги усмихнатата Петя Дикова - водеща в „Тази неделя“, разкри  5-те най-важни български песни в живота ѝ в едно по-различно и интересно интервю с Илиана Симеонова за SofiaLive. "Приемаме, че Роби Уилямс и Queen ще пропуснат точно това издание на рубриката Ви и затова ще разкажа само за емблематичните български песни, които са оставили отпечатък в живота ми“, каза Петя. Вижте кои са те:

  1. „Оставаме“, Маргарита Хранова

1-ва любов. 1-ва целувка. 1-во „Оставаме“. Оттогава всяка година по същото време в началото на септември се опитвам да задържа лятото още ден, още 5 минути, още едно гмуркане. И вярвам, че ако се беше родила на запад, сега Маргарита Хранова щеше да е Барбара Стрейзанд или Даяна Рос. Много лична песен и много силна връзка с Марги и семейството ѝ (и единствената звезда от златното поколение, на която бих си позволила да говоря на „ти“ пред камера).

  1. „Високо, високо“, ФСБ

Ясно, единствените българи с „Грами“. Не искам да Ви подценявам. Гениални, световни музиканти. Румен Бояджиев, Константин Цеков, Иван Лечев. Маестро Лечев и приятел на семейството. Всеки път, когато слушам „Над дребните сплетни“… „Над всичко днес бъди“ – песента ме прави по-добър и одухотворен човек. Благодаря Ви!

  1. „Спри до мен“ – дуетът на Леа Иванова и Дони

За мен най-впечатляващата хрумка в музиката ни, неслучайно идея на Дони – който е голяма работа. А пиесата им „Секс, наркотици, рокендрол“ – заедно с проф. Ивайло Христов и Коцето Калки, беляза половината ми живот. В България няма зрител, който да е гледал „Секса“ повече пъти от мен. Дори написахме книга за най-дълго играното представление на родна сцена. А песента на Леа - винаги когато слушам тази песен, се просълзявам. Ако някой ден се оженим, ще изпея на Илия „Спри до мен“.

  1. „Зайченцето бяло“

Олицетворение на сбъдването на 2-те най-големи мечти в моя живот – в личния – да стана майка, и в професионалния – да се срещна с г-жа Леда Милева. Имах щастието да направя интервю с г-жа Милева и Петко Бочаров в Американския колеж.

  1. „Не остарявай, любов“ в изпълнение на мама

Винаги настръхвам. Бях малка, мама я пееше по предавания и новогодишни програми в БНТ и когато я нямаше вкъщи, молех да ми пускат тази песен, за да чувам гласа ѝ. Не разбирах как работи касетата и все си мислех, че мама ще се измори да ми я пее, ако прекалявам. Малко хора знаят, че тя всъщност песента е написана, за да се изпълнява от жена. Съгласете се, колко по-подходящо е жена да изпее: „Кой те гримира така в тази изтъркана роля? Кой в този смешен костюм глупаво те е облякъл? Всичко е само игра, всичко е само спектакъл. Не остарявай, любов, ето завесата пада. Кратък поклон и тръгни - гола, нахална и млада...“

ПОСЛЕДНИ

Реклама