„Апостола и времето“ - един по-различен поглед към Васил Левски тази неделя по bTV

“Неразказано в историята” представя двете части на филма “Гробът на Левски” този уикенд

Реклама

В неделя, 19 февруари, от 15 ч. bTV ще излъчи специално студио Апостола и времето, посветено на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Водещият Румен Скрински ще ни направи съпричастни към събитията през деня на живо в София и Карлово и ще представи на зрителите един по-нетрадиционен разказ за личността на Апостола, за неговите послания, малко известни и любопитни факти от неговия живот и дело като главен пълномощник на Вътрешната революционна организация в българските предели на Османската империя.

Екипът на предаването подготвя интересни срещи с хора на духа - историци, писатели, режисьори и журналисти с вдъхновяващи послания и анализ на личността на Апостола. В студиото на bTV ще посрещнем проф. Пламен Павлов и проф. Георги Вълчев, Владимир Пенев и Явор Гърдев, Георги Милков, Здравка Евтимова.

По време на предаването ще видим всички познати портрети на Апостола досега, както и последната открита снимка на Левски. Репортерът Радиана Божикова ще разкаже за новите документи за издирването му от турските власти и дали те ще променят историческата истина.  Митьо Маринов ще измине последния път на Васил Левски до Ловеч. Отново ще потърсим отговор на въпроса предател ли е поп Кръстьо и дали има предателство или Апостола е допуснал грешки, които помагат за залавянето му.

bTV ще обърне поглед и към съвремието – какво ни носят днес посланията в писмата на Левски към комитетските дейци и  колко модерно звучат днес възгледите му за политическото освобождение на България.

На 18 и 19 февруари от 14:00 ч. bTV ще излъчи и двете части на филма Гробът на Левски - част от документалната поредица „Неразказано в историята“. Любопитен, интересен и провокативен, филмът задава много въпроси, но и дава светлина по темата за това, къде се намират днес тленните останки на един от най-великите българи – Васил Левски.

С доста различен, но и категоричен поглед, филмът е базиран на малко известни факти за гроба на Левски, твърдения и дори разкази на живи съвременници на обесването му. Отправна точка за историците е и единственото официално заключение по темата, идващо от специалната Комисия към Отделението за военни музеи, паметници и гробове при Щаба на Армията, останало почти неизвестно, към днешна дата. То е направено по повод 100-годишнината от рождението на Апостола на свободата, през 1937 г., когато Комисията предприема всъщност най-мащабното дирене на тленните му останки. Интересна е и историята за строежа на Паметника на Левски в центъра на София, а освен нея, още малко известни исторически моменти от онези години ще излязат на светло и със сигурност ще провокират още много въпроси и търсения по темата. 

Изпълнителен продуцент на „Неразказано в историята“ е „Телеман“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама