Асен Блатечки: Честно е всеки труд да се заплаща

Актьорът е лице на Fair Play - кампанията на bTV за защита на авторските права в интернет

Реклама

Всеки ден гледаме как Асен Блатечки похапва от хладилника на стъписан човек - това е клипът за кампанията на bTV Fair Play в защита на авторските права в интернет. Защо един от най-популярните български актьори реши да стане лице на инициативата и какво е готов да признае пред зрителите, разказва Борислав Лазаров.

"Много тарикатстко е измислено, но е точно така. Това е все едно аз да отида някъде и да почна да ям на някого от хладилника”, обясни актьорът.

И авторите, и изпълнителите са ощетени, а създаването на нова музика, филми и сериали е все по-трудно, убеден е Блатечки: "Реших го, защото така смятам, че е честно. Смятам, че трудът на всеки един човек трябва да се заплаща. Ако човек не може да си позволи да даде 10 лева, за да отиде на кино, би могъл да си позволи 1 лев, за да гледа цялото му семейство филма си вкъщи. Смятам, че така е нормално”, категоричен е той.

Очаквайте скоро на fairplay.bg >>> да откриете подробна информация за кампанията и легалния аспект на казуса. Ще научите повече и за негативния ефект от нелегалното потребление на авторски произведения в световната мрежа.

„Свалял съм, като луд съм свалял филми и музика, но пак казвам - според мен трябва да се измисли правилната стратегия за това нещо, защото дори най-големите музиканти си пускат, примерно, едно или две парчета free, за да можеш да ги чуеш. И ако ти харесат - да си вземеш албума. Но дори да съм си свалил някой албум целия от интернет на mp3-ки, аз със сигурност ще отида да си го купя, ако имам възможност да го купя от някъде. И това не го казвам от куртоазия, а наистина го мисля, както и за филмите”, категоричен е Блатечки.

Българският потребител трябва да разбере, че

интелектуална собственост е собственост на някого и това не е нещо, което всеки може да достъпва безплатно в интернет -

така, както уважаваме движимата си собственост" заяви в студиото на "Тази сутрин" Албена Спасова, председател на УС на Международната академия по киберразследвания. Според нея проблемът с незачитането на авторските права идва от това, че нормата е разпределена в различни закони и упражняването на контрол е трудно. Тя заяви, че у нас

нелегалното съдържание, което се сваля от интернет, е 65%, а в развитите европейски държави - 23-25 на сто.

Режисьорът и продуцент Димитър Митовски пък сподели, че сериалът "Стъклен дом", например, на сезон се сваля нелегално между 1,5-2 млн. пъти. Той беше категоричен, че вината за погазването на авторските права в онлайн пространството, разбира се, не е в хората, които теглят съдържание, а в това, че проблемът е нов и още не се разбира напълно от обществото.

Още подробности и коментари по темата чуйте във видеото тук >>>