Реклама

Ако вашата най-добра приятелка беше усмиханто малко слънце, и на вас щеше да ви е топличко на душата и да се разхождате в зимните дни без палто... като Мини Маус. Приятелката на Мини се казва Дени. Дени е на 5 годинки и е аутист. Тя, също като Матей, е едно от дечицата, подпомогнати със средства от инициативата Българската Коледа 2014.

"Дени се роди много недоносена - 1170гр, и, естествено, изоставаше в развитието. Към 2-годишна възраст ми направи впечатление, че се държи по-различно от другите деца на нейната възраст - не играеше с тях в пясъка, а само тичаше в парка, не посочваше с пръстче интересните за нея неща, не задържаше внимание и трудно осъществявахме очен контакт. След консултация с невролог разбрах, че се касае за аутизъм", разказва майката на Деница – Младенка.

От този момент до днес Дени посещава психолог и логопед – терапии, които не се покриват от Здравната каса, но които са задължителни, при това три пъти седмично, за да бъде постигнат оптимален ефект. Тази необходимост, изразена в цифри, изглежда като 300 лева. Представихте ли си ги? А сега си представете и останалите разходи за отглеждането на Дени плюс тези, които семейството има за отглеждането на сестричката и братчето й, което също се ражда недоносено и вследствие на ретинопатия губи напълно зрението си...

"Българската Коледа ни помогна да продължим терапията при логопед и психолог с превод от 1000 лева. Помогна ни и в още едно направление: след поредица възпаления на очичките, при две от които се наложиха хирургични интервенции, с апарат за изследване на зрението при най-малките, който е предоставен от Българската Коледа, се установи, че Дени има нарушено зрение и след слагането на очила възпаленията спряха", споделя Младенка.

Как е Дени днес?

"Дени постигна голям напредък в развитието си през последната година. Вече започна да общува с околните, което ни беше проблем. Съставя вече изречения. Наистина с малко думи, но напълно разбираеми. Има желание да играе с другите деца и изпълнява различни задачи. Научихме и цифрите и цветовете. Вниманието й е доста устойчиво и създава очен контакт – нещо, което е много важно да се постигне", споделя Младенка.

За да продължи напредъка на Дени, малката чаровница трябва да продължи терапиите си. Предстоят й и не малко предизвикателства: интегриране в масова детска градина (сега посещава специализирана група), следващата година ще бъде в предучилищна група и евентуално в масово училище.

"Ще сме доволни, ако се научи да чете, пише и придобие някакви умения, които ще и позволят да се справя в живота", споделя Младенка.

Предизвикателства предстоят и за цялото семейство на Деница и Младенка е наясно с това. "Предстои още много работа и търпение от наша страна и, надяваме се, помощ от специалисти и да се помисли за осигуряване на повече психолози и ресурсни учители в училищата, които да помагат на Дени и всички деца като нея да се развиват пълноценно сред своите връстници."

"Всички българи трябва да обединим усилията си и тази година да помогнем на всички деца да се почувстват по-обичани и по-щастливи. Трябва да направим всичко по силите си да подсигурим на децата това, от което се нуждаят за да растат здрави", смята Младенка.

На интернет страницата на инициативата "Българската Коледа" ще намерите информация за всички начини, по които можете да дарите средства за децата на България.

bTV и тази година е партньор на инициативата.