Реклама

Усмихнете са на Мати. Този 6-годишен чаровник е едно от 524-те деца, подпомогнати със средства от инициативата Българската Коледа 2014. В рамките на миналогодишната кампания бяха събрани над 2 600 000 лева. С 1 200 лева от тази сума е подосигурена едногодишната речево-слухова рехабилитация на малкия габровец, който от 2-годишен е с диагноза двустранна практическа глухота.

„Нашите съмнения за това, че той не чува се появиха, когато Мати беше на 2 годинки и все още не беше проговорил”, разказва майката на Мати – Грета.

След диагностицирането – пролетта на 2010-а, Матей изпробва няколко слухови апарата, но без резултат. През август същата година му е поставен кохеларен имплант. Операцията е успешна, но в продължение на 6 месеца родните специалисти не успяват да настроят говорния процесор на Мати и той продължава да не чува.

„Изцяло на собствени разноски отидохме в клиниката "Шнайдер" в Израел. Професор Атиас и екипът от аудиолоизи бяха сигурни, че ще се справят и Мати ще чува. Така и стана! След завръщането ни Матей чуваше дори шепот”, спомня си Грета. „Предстоеше ни усилена слухово-речева рехабилитация. Тя продължава и до днес и ще трябва да продължи още години, за да може синът ни да е едно мислещо, разумно и без дефицити дете.”

Следва още една кохеларна операция, за да чува Мати двустранно, и още едно посещение в Израел и среща с екипа на д-р Атиас.Периодичните пътувания до Израел, ежемесечните пътувания до София и разходите за рехабилитацията на Матей, за когото се грижат най-добрите български специалисти в областта на слухово-речевата рехабилитация (Светла Коралска, Образователен  център „Яника” и екип от психолози), са почти непосилен разход за семейството му. „Затова, след като разбрахме, че през 2014 година инициативата "Българската Коледа" ще подкрепи деца със слухови и зрителни проблеми, решихме да подадем документи и мотивационно писмо до "Българската Коледа". От Канцеларията на Президентството получихме писмо, с което ни съобщиха за отпусната сума от 1200 лева, с които се подпомага рехабилитацията на Матей”, разказва Грета.

„Изключително сме благодарни на всички дарители от "Българската Коледа" за оказаната финансова подкрепа. Тази сума покри разходите за едногодишен курс слухово-речева рехабилитация, което за нашето семейство е "глътка въздух" и финансово спокойствие през 2014 година”, споделя майката на Мати, която не крие, че първоначално е била скептична и не е вярвала, че и нейното семейство ще получи нужната помощ. „Когато подадохме документите до Канцеларията на Президентството, гледахме с недоверие на това, че може и на нас някой да ни помогне. Сега сме благодарни и призоваваме всички да помогнат по време на новата кампания. Нашето семейство подкрепя, макар и със sms-и, инициативата "Българската Коледа" от момента на нейното създаване. След всички години на подкрепа, дойде момент, в който самите ние имахме нужда от такава.”

"Труд, любов и постоянство" - девизът на Пенчо Семов, известен мой съгражданин фабрикант, се е превърнал в мое мото за успеха на Матей”, споделя Грета.

Хиляди други майки в България не пестят труд, любов и постоянство, за да осигурят здравето на дечицата си, но, за жалост, понякога не им достигат пари.

На интернет страницата на инициативата „Българската Коледа” ще намерите информация за всички начини, по които можете да дарите средства.

bTV и тази година е партньор на инициативата.

ПОСЛЕДНИ

Реклама